• Οικονομία

    Τα ταμειακά διαθέσιμα και το σενάριο για lockdown έως τις 15 Μαρτίου

    • Βασίλης Τσεκούρας
    Τα 22 SOS για την επανένταξη στην πάγια ρύθμιση της εφορίας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Βαθύτερο έλλειμμα το 2021 αναμένει ο Χρήστος Σταϊκούρας, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ.

    Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν επαρκή ταμειακά διαθέσιμα, σε περίπτωση που το lockdown διαρκέσει έως τα μέσα Μαρτίου, τόνισε πως «έχουμε κάνει τα κουμάντα μας», σημειώνοντας πως «θα είμαστε κοντά στο σύνολο της κοινωνίας αλλά δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε το σύνολο των απωλειών».

    Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα έχουν πέσει στην αγορά 5,9 δις ευρώ σε επίπεδο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Επανέλαβε την εκτίμησή του πως το κράτος θα διαθέσει περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πέραν των 7,5 δις ευρώ που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2021.

    Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως σύντομα θα ανακοινωθεί το πλαίσιο που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο για τα «παγωμένα» χρέη της πανδημίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως η πληρωμή τους θα λάβει επιπλέον παράταση πέραν της 30 ης Απριλίου.

    Τέλος, κρίσιμη θεωρείται η περίοδος Μαΐου – Ιουνίου κατά την οποία το Eurogroup θα συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη – μέλη θα διαχειριστούν τα οικονομικά του 2021 και του 2022, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής ευελιξίας που έχει αποφασίσει η Κομισιόν. Ωστόσο, στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί ο τρόπος μείωσης των ελλειμμάτων και του χρέους, συνοδευόμενος από συγκεκριμένες δράσεις που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup.

    Διαβάστε ακόμη:

    Προβλέψεις Κομισιόν: Θα χαθούν 2,2 δισ. ευρώ το 2021

    Χιλιάδες εργαζόμενοι απλήρωτοι λόγω αδυναμίας αναστολής εργασίας! Από Μάρτιο η λύση, ανακοίνωσε η γ.γ. κα Στρατινάκη

    Στο τραπέζι η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας στην Ελλάδα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ