ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παραμένει σε συνεχή εγρήγορση και έτοιμη να προσαρμόζει τη νομισματική της πολιτική προς κάθε κατεύθυνση, ανάλογα με τις εξελίξεις, υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Econostream Media.
Όπως ανέφερε, τα σημερινά επιτόκια της ΕΚΤ είναι «σωστά ρυθμισμένα» και απολύτως συμβατά με τη σταθερή δέσμευση της Τράπεζας στον συμμετρικό στόχο πληθωρισμού 2%. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επικαιροποιημένες μακροοικονομικές προβολές δείχνουν ότι η πορεία του πληθωρισμού κινείται σε γενικές γραμμές εντός αυτού του πλαισίου, χωρίς να διαφαίνεται σοβαρός κίνδυνος επίμονης απόκλισης, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, έως το τέλος του χρονικού ορίζοντα των προβολών.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η ΕΚΤ βρίσκεται σήμερα σε ένα «ικανοποιητικό σημείο», καθώς ο πληθωρισμός κατευθύνεται προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις καταγράφουν μια ήπια υποχώρηση κάτω από το επίπεδο αυτό το 2026 και το 2027. Το βασικό μήνυμα των προβολών, όπως τόνισε, είναι ότι η οικονομία της ευρωζώνης εμφανίζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.
Ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η τρέχουσα θέση της ΕΚΤ δεν συνεπάγεται προδιαγεγραμμένη πορεία για τα επιτόκια. Οι κίνδυνοι για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό παρακολουθούνται στενά και, εφόσον απαιτηθεί, η νομισματική πολιτική θα προσαρμοστεί άμεσα.
«Η ευελιξία είναι κρίσιμη», σημείωσε, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις για τα επιτόκια θα συνεχίσουν να λαμβάνονται με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα και σε συνεδρίαση προς συνεδρίαση, χωρίς εκ των προτέρων δεσμεύσεις. «Αν οι συνθήκες αποδειχθούν καλύτερες ή χειρότερες από τις σημερινές εκτιμήσεις, θα προχωρήσουμε στις κατάλληλες κινήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ να είναι αύξηση επιτοκίων, ο διοικητής της ΤτΕ έκανε λόγο για κινδύνους «και προς τις δύο κατευθύνσεις», επισημαίνοντας ότι, μέσα σε ένα περιβάλλον αυξημένων αβεβαιοτήτων, είναι πρόωρο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισήμανε ότι αυτές υποδηλώνουν χαμηλότερο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποχώρηση του ουδέτερου επιτοκίου. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η σχετική εκτίμηση περιβάλλεται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και δεν μπορεί να αποτελέσει ασφαλή οδηγό για τη χάραξη πολιτικής.
Παρά τις προκλήσεις, ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις προοπτικές της ευρωζώνης. Όπως σημείωσε, η ανάπτυξη στηρίζεται στη σταθερή εγχώρια ζήτηση και στη δυναμική του τομέα των υπηρεσιών, ενώ θετική συμβολή αναμένεται από τις επενδύσεις στην τεχνολογική και ψηφιακή καινοτομία, καθώς και από τις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας. Επιπλέον, οι αυξημένες δημόσιες δαπάνες για άμυνα και υποδομές εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.
Την ίδια στιγμή, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους καθοδικούς κινδύνους, με βασικούς παράγοντες τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις εμπορικές εντάσεις. Όπως σημείωσε, αν και έχουν επιτευχθεί ορισμένες εμπορικές συμφωνίες, ο πλήρης αντίκτυπος των αυξημένων δασμών —και ιδίως οι επιπτώσεις τους στον πληθωρισμό— θα γίνει σαφής μόνο σε βάθος χρόνου.
Επικαλούμενος την τελευταία Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΕΚΤ, προειδοποίησε ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις στις αγορές και η χαμηλή μεταβλητότητα ενδέχεται να μην αντανακλούν το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υφίσταται. Παρ’ όλα αυτά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αγορές να προεξοφλούν σωστά τη μελλοντική συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία.
«Σε κάθε περίπτωση», κατέληξε, «δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την εξέλιξη των γεγονότων ή για μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων. Σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε όλα τα νέα δεδομένα και να αντιδρούμε με ευελιξία, έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών».
Διαβάστε επίσης
ΤτΕ: Περισσότεροι από 35 εκατ. τουρίστες στο 10μηνο – Αύξηση 4,4%
Χαλκός: Ιστορικό ράλι και νέο ρεκόρ πάνω από τα 12.000 δολάρια – Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων 400 εκατ. ευρώ στις 7 Ιανουαρίου, διάθεση και σε ιδιώτες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Spitogatos: Άλμα τιμών στα επαγγελματικά ακίνητα της Αττικής – Ποιες περιοχές πρωταγωνιστούν (πίνακες)
- Ντόναλντ Τραμπ: Οι δασμοί ενισχύουν τα οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ
- Κάρελ Κόμαρεκ: Η επιχειρηματική συνένωση Allwyn – ΟΠΑΠ είναι τεράστια ευκαιρία για τους μετόχους
- Βράβευση του Λεωνίδα Δημητριάδη – Ευγενίδη και του Ιδρύματος Ευγενίδη