• Οικονομία

    Στουρνάρας: Στο 3,2% η ανάπτυξη το 2022

    • NewsRoom
    Στουρνάρας τράπεζα της Ελλάδος

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Σε αναθεώρηση επί τα βελτίω της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Όπως εξήγησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, η ΤτΕ προέβλεπε για φέτος αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2%. όμως η πρόβλεψη στηρίχθηκε στην υπόθεση ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα φτάσουν στο 80% των εισπράξεων του 2019. Όμως απ’ ό,τι φαίνεται θα ξεπεράσουν ίσως και σημαντικά, το 100%.

    Ο κ. Στουρνάρας αναφερόμενος στις παροχές που έχουν γίνει ή προγραμματίζονται εν όψει του δύσκολου χειμώνα υποστήριξε ότι δε μπορούμε να ξεπεράσουμε ορισμένα δημοσιονομικά όρια. Ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας είναι εθνικός στόχος και είναι απόλυτος. Πρόβλεψε ότι η χώρα μπορεί να την κατακτήσει εντός του 2023. Υποστήριξε ότι η χώρα πρέπει να επανέλθει το συντομότερο δυνατό σε πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα πρέπει να είναι ικανά για να πληρώνουν τους τόκους του δημοσίου χρέους, οι οποίοι είναι περίπου 2,2% του ΑΕΠ.

    Επομένως μεσοπρόθεσμα ο Προυπολογισμός θα πρέπει να μπορεί να καλύπτει τη δαπάνη για τόκους από τα πρωτογενή πλεονάσματα. Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση έδωσε για την πανδημία περίπου 40 δισεκατομμύρια. Τόσο αυξήθηκε περίπου το δημόσιο χρέος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δίνει επίσης τώρα επιδοτήσεις για να καλύψει τους αυξημένους λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, άρα νομίζω ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό. Κατά την άποψή μου δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο».

    Αναφερόμενος στην πορεία των επιτοκίων ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ότι δεν θα αυξηθούν πολύ, προσθέτοντας ότι ναι μεν ανεβαίνουν τα ονομαστικά επιτόκια, τα πραγματικά επιτόκια όμως, δηλαδή το ονομαστικό επιτόκιο μείον ο πληθωρισμός, είναι πολύ χαμηλότερα απ’ ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν. «Οι κεντρικές τράπεζες θ’ ανεβάσουν τα επιτόκια όσο ανεβαίνει ο πληθωρισμός, άντε το πολύ μέχρι το τέλος του ’23. Μετά θ’ αρχίσουμε να τα μειώνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Άνεμοι στασιμοπληθωρισμού πνέουν στην παγκόσμια οικονομία»

    Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομία ανέφερε πως υπάρχουν κίνδυνοι στασιμοπληθωρισμού. Ακόμη, ανέφερε ότι η Ευρώπη υποτίμησε τους κινδύνους του πολέμου.

    ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε ότι οι παράγοντες κινδύνου πηγάζουν από το γεγονός ότι η Ρωσία είναι ένας ενεργειακός γίγαντας και εξαρτόμαστε από αυτόν.

    Μιλώντας για την Ελλάδα είπε ότι έχει μεγάλη τύχη, επειδή τα έσοδα από τον τουρισμό πάνε φέτος πολύ καλύτερα από αναμενόμενο. Πρόσθεσε επίσης ότι η ΤτΕ θα χρειαστεί να αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Ερωτηθείς για τις κυβερνητικές επιδοτήσεις, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «η κυβέρνηση δίνει λεφτά, κάνει το καλύτερο δυνατό, δεν μπορεί να κάνει περισσότερο».

    Πρόσθεσε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για όλη την Ευρώπη, εξ ου και η απόφαση που ελήφθη χθες στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας για μείωση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου. Μιλώντας για την ελληνική οικονομία είπε ότι θα πρέπει να επανέλθουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, για να πληρώνουμε τους τόκους του εθνικού χρέους. «Μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να επιστρέψουμε σε δημοσιονομική ισορροπία” είπε και πρόσθεσε: “Βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία. Μόλις παραιτήθηκε ο Ντράγκι αυξήθηκαν τα spread».

    «Δεν ευδοκιμούν οι κυβερνήσεις τεχνοκρατών »

    Σημείωσε πάντως ότι δεν βλέπει τέτοιο κίνδυνο για την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι το δίδαγμα από την Ιταλία είναι πως χρειάζονται ισχυρές κυβερνήσεις, για να λαμβάνουν μέτρα όταν απαιτείται. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «δεν ευδοκιμούν οι κυβερνήσεις τεχνοκρατών σε δύσκολες περιόδους, όπως φάνηκε στην Ιταλία”. “Η Ελλάδα πρέπει να έχει πάντα ισχυρή κυβέρνηση, που να μπορεί να παίρνει μέτρα, όπως έγινε και τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία» τόνισε.

    Ο κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι τα επιτόκια δεν θα ανέβουν πολύ και μάλιστα από το τέλος τους 2023 ή και μέσα στο 2023 θα αρχίσουν να πέφτουν. Σημείωσε ότι το 80% της αύξησης του πληθωρισμού στην Ελλάδα είναι εξωγενής λόγω των αυξημένων τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα που είναι αποτέλεσμα του πολέμου.

    Αν σταματήσει ο πόλεμος, πρόσθεσε, θα αρχίσει να βελτιώνεται δραματικά η οικονομία, τόσο παγκόσμια όσο και στην Ελλάδα. Χαρακτήρισε εφικτό στόχο την επενδυτική βαθμίδα, τονίζοντας ότι για να το πετύχουμε πρέπει να είμαστε δημοσιονομικά σταθεροί. Αν το πετύχουμε, θα εισρεύσουν στην Ελλάδα υβριδικά κεφάλαια, εκτίμησε.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι θα κάνει η Fed με τα επιτόκια – Όλο το παρασκήνιο και οι λεπτομέρειες

    Β. Ψάλτης (Alpha Bank): Αγορά γεμάτη προοπτικές η Ρουμανία



    ΣΧΟΛΙΑ