• Οικονομία

    Στουρνάρας για την πορεία της οικονομίας: «Είμαι ήσυχος. Μπορώ να κοιμάμαι τα βράδια»

    • NewsRoom
    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ)

    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ)


    Tον κώδωνα του κινδύνου, έκρουσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, να χάσει η Ευρώπη το τραίνο της ανάπτυξης εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προχωρήσει έγκαιρα σε μείωση των επιτοκίων.

    Μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Συνέδριο των Δελφών ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι τα επιτόκια έχουν παραμείνει σε αρκετά υψηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως όπως ανέφερε «εάν δεν διορθώσουμε γρήγορα αυτή την περιοριστική πολιτική, η οικονομία της ευρωζώνης κινδυνεύει να χάσει το πρώτο κύμα της ανάκαμψης το οποίο δείχνει να έχει ξεκινήσει».

    Όπως εξήγησε δεν θα πρέπει η ΕΚΤ θα πρέπει να λειτουργεί χωρίς να επηρεάζεται και να έρχεται ουραγός των αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED). Αντίθετα καλό θα ήταν, όπως είπε, να διαφοροποιηθεί και να προηγηθεί για πολλούς λόγους. Καταρχήν ΗΠΑ και ευρωζώνη βρίσκονται σε διαφορετική φάση του οικονομικού κύκλου. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι κοντά στο 0%, ενώ στις ΗΠΑ κυμαίνεται στο 2%, και τροφοδοτείται από το δημοσιονομικό έλλειμμα γεγονός που προκαλεί πληθωριστικές πιέσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι αιτίες του πληθωρισμού σε ευρωζώνη και ΗΠΑ διαφέρουν μεταξύ τους.

    Ο διοικητής της ΤτΕ υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε η ΕΚΤ για τη μείωση του πληθωρισμού, υπογραμμίζοντας ότι η κριτική που έχει ασκηθεί είναι άδικη καθώς η υποχώρηση του στο 2,4% καταδεικνύει ότι ήταν αποτελεσματική.

    Αισιοδοξία για την οικονομία

    Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε αισιόδοξος εκτιμώντας ότι μεσοπρόθεσμα θα συνεχίζει να εμφανίζει κατά μέσο όρο ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο (2,5%) από εκείνον της ευρωζώνης (2%).

    «Είμαι ήσυχος. Μπορώ να κοιμάμαι τα βράδια», σχολίασε. «Εάν η Ελλάδα διατηρήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 2% τα επόμενα χρόνια και κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε δεν έχει να φοβηθεί τίποτα», πρόσθεσε.

    Επανέλαβε πάντως πως  η χώρα θα πρέπει εφεξής να ακολουθήσει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική εμφανίζοντας στον Προϋπολογισμό πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια αδιαλείπτως. Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις σε τομείς που υστερούν όπως η απονομή Δικαιοσύνης η Παιδεία και η Δημόσια Διοίκηση.

    Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την άποψη πως η Ελλάδα υπήρξε τυχερή που η κρίση συνέβη τότε και όχι τώρα, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, εστιάζοντας στο κενό ηγεσίας στην Ευρώπη.

    «Η Ελλάδα – πέρα από τις θυσίες του λαού και το χρέος που κλήθηκε να ρυθμίσει – υπήρξε τυχερή την περίοδο της κρίσης γιατί υπήρχε ηγεσία στην Ευρώπη σε Γερμανία και Γαλλία, αλλά και στην Αμερική, που αποφάσισε ότι έπρεπε να παραμείνει στην ευρωζώνη. Δεν ξέρω εάν σήμερα υπάρχει τέτοια ηγεσία. Ευτυχώς που η κρίση έγινε τότε και όχι τώρα».

    Όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, ο διοικητής της ΤτΕ τη χαρακτήρισε ως τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», βλέποντας θετικά τη δημιουργία ενός κοινού χρηματοδοτικού κεφαλαίου, στα πρότυπα αυτού που δημιουργήθηκε για την πανδημία, που θα μπορούσε να κατευθυνθεί (και) προς αυτή την κατεύθυνση. «Ζούμε σε ένα πιο αβέβαιο περιβάλλον. Πρέπει να καθίσουμε και να σκεφτούμε λύσεις ενάντια στην κοινή απειλή, όπως η κλιματική αλλαγή, διότι ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί ότι ο ελέφαντας πλησιάζει», κατέληξε.

    Τέλος ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση υπάρχει «έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας» σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

    Διαβάστε επίσης

    Τσακλόγλου: Πολλές οι προκλήσεις στα συστήματα υγείας από τη γήρανση του πληθυσμού

    Χατζηδάκης στο ECOFIN: Πρωτοπόρα η Ελλάδα στις απορροφήσεις και στις μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

    Αλέξανδρος Εξάρχου: Νέο παραγωγικό μοντέλο για μία πιο ισχυρή Ελλάδα – Οι πυλώνες της Intrakat για το μέλλον



    ΣΧΟΛΙΑ