Οικονομία

Στο ζενίθ η τιμή του ρεύματος στην Ευρώπη – Ισούται πλέον με 1.000$ το βαρέλι


Η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα, την κρίση του ρεύματος και εκείνη του φυσικού αερίου. Ενδεικτικό στοιχείο της κατάστασης, οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί τόσο πολύ που πλέον είναι ίσες με περισσότερα από 1.000 δολάρια ανά βαρέλι πετρελαίου.

Η κρίση φυσικού αερίου είναι ο κύριος μοχλός — με τις περικοπές της ρωσικής προμήθειας να ωθούν την τιμή του καυσίμου σε περίπου 13 φορές την εποχική τιμή — ενώ τα κύματα καύσωνα και η ξηρασία ενίσχυσαν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωσαν την υδροηλεκτρική και πυρηνική παραγωγή. Τα εργοστάσια με καύση άνθρακα μπορεί να προσφέρουν μικρή ανακούφιση, καθώς αυτό το προϊόν έχει σημειώσει ρεκόρ.

Στα «τάρταρα» το ευρώ, στα ύψη το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα, το ευρώ διαπραγματεύτηκε σε χαμηλό δύο δεκαετιών στα 0,9903 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το πρωί της Τρίτης, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι το ενιαίο νόμισμα θα συνεχίσει να υποχωρεί.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν κατά τη σύγκριση του ευρώ και του δολαρίου, που λειτουργούν παράλληλα με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και τον αυξανόμενο πληθωρισμό και στις δύο περιοχές.

Η ισχύς του δολαρίου μπορεί να μην διαρκέσει, σύμφωνα με την τον στρατηγικό αναλυτή της Societe Generale, Kit Juckes.

Από την άλλη, οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν απότομα τη Δευτέρα, αφού η Ρωσία ανακοίνωσε την απρογραμμάτιστη συντήρηση του κύριου αγωγού της προς τη Γερμανία, Nord Stream 1, ενώ τα κύματα καύσωνα και η ξηρασία έχουν ασκήσει πρόσθετη πίεση στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Νέο ρεκόρ για τα επιτόκια

Τα νέα υψηλά γίνονται σχεδόν καθημερινό φαινόμενο για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, με τις τιμές τώρα να είναι πολλές φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών, καθώς η ενεργειακή κρίση επιδεινώνεται. Το τελευταίο άλμα έρχεται καθώς η αιολική ενέργεια προβλέπεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σε όλη την περιοχή, αφήνοντας τα δίκτυα να εξαρτώνται περισσότερο από ακριβά ορυκτά καύσιμα.

Την Τρίτη τα επιτόκια αυξήθηκαν σε ρεκόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη σκανδιναβική περιοχή. Στη Γαλλία, όπου οι έμποροι πληρώνουν τα περισσότερα, το συμβόλαιο για την επόμενη μέρα κέρδισε 5,5% στα 645,54 ευρώ (640,83 $) την μεγαβατώρα στο Epex Spot SE στο Παρίσι. Αυτό είναι περισσότερο από επτά φορές υψηλότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο, όταν οι τιμές είχαν ήδη αυξηθεί πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Υψηλότατες οι τιμές του αερίου στην Γαλλία

Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι επί του παρόντος ο μεγαλύτερος μοχλός για την ευρωπαϊκή ηλεκτρική ενέργεια και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν αυξηθεί καθώς οι ρωσικές εξαγωγές μειώθηκαν μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε πρόσθετη πίεση, όπως η πτώση του ανέμου ή η υπερβολική ζέστη που ενισχύει τη ζήτηση, μπορεί να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις τιμές.

Η Γαλλία βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή κατάσταση. Η χώρα βασίζεται στον στόλο των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής για το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας. Η διαθεσιμότητα μειώθηκε στο 43% νωρίς την Τρίτη, αφήνοντας τη χώρα περισσότερο εξαρτημένη από εισαγωγές από γείτονες όπως η Γερμανία, όπου τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν μεγαλύτερο μέρος της προμήθειας.

Διαβάστε επίσης

Bloomberg: Βελτιώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη

Reuters: Ύφεση τον χειμώνα στην Ευρώπη – Τι μέλλει γενέσθαι με την ενεργειακή ανεξαρτησία

Νευρικότητα και άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγωνΣΧΟΛΙΑ