• Οικονομία

    Νευρικότητα και άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων

    • NewsRoom


    Διατηρείται η αστάθεια στις ευρωπαικές αγορές ομολόγων καθώς εντείνονται οι φόβοι για την υποχώρηση της ανάπτυξης, ενώ ο μεγαλύτερος αγοραστής ομολόγων, η ΕΚΤ, έχει πλέον αρχίσει να αποσύρεται. Η τελευταία εξέλιξη μάλιστα έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται αισθητά η ρευστότητα της αγοράς.

    Από την νευρικότητα και τις μεγάλες αυξομειώσεις των αποδόσεων δεν έχουν γλιτώσει ούτε και τα Γερμανικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται ως τα πλέον ασφαλή στην ευρωζώνη.

    Το σκηνικό συμπληρώνουν οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, αλλά και η μεγάλη υποχώρηση του ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών έναντι του δολαρίου (0,9913). Η αγορά προεξοφλεί μετά την αύξηση του επιτοκίου κατά 0,5% τον προηγούμενο μήνα, άλλη μία ισόποση (0,5%) το Σεπτέμβριο. Μάλιστα το μέλος της ΕΚΤ Φ. Πανέτα προειδοποίησε σήμερα ότι παρόλο που η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική, η πιθανότητα ύφεσης αυξάνεται.

    Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 67 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνον τα 10 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 3,86% από 3,69% χθες έναντι 1,31% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,55% από 2,43% χθες.

    Στην αγορά συναλλάγματος θετικά αντέδρασε το ευρώ μετά την υποχώρηση του στο κατώτατο επίπεδο των τελευταίων 20ετών με αποτέλεσμα να ανακάμπτει ελαφρώς νωρίς το απόγευμα και να διαπραγματεύται στα 1,003 δολ.

    Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,9927 δολ.

    Διαβάστε επίσης

    Πανέτα (ΕΚΤ): «Η πιθανότητα ύφεσης αυξάνεται»



    ΣΧΟΛΙΑ