• Οικονομία

    Bloomberg: Βελτιώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη

    • NewsRoom


    Μία μικρή ανάσα πήρε η Ευρωζώνη καθώς βελτιώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη που είχε υποστεί πλήγμα. Παρόλα αυτά παραμένει σταθερά χαμηλότερα απ’ ό,τι την περίοδο της πανδημίας, καθώς το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης πλήττει τα νοικοκυριά και οι ελλείψεις στην ενέργεια απειλούν να περιορίσουν την οικονομική παραγωγή.

    Ο μηνιαίος δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πήρε ανάσα και αυξήθηκε στο -24,9 τον Αύγουστο από -27 τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, ενώ οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg προέβλεπαν περαιτέρω ελαφρά πτώση στο -28.

    Ευρώπη vs ύφεση

    Η Ευρώπη αναμετράται με τον κίνδυνο ύφεσης καθώς ο πληθωρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και οι φόβοι για διακοπή των ρωσικών προμηθειών στην ενέργεια αυξάνονται. Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη των 19 μειώθηκε για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο, με περισσότερο πληττόμενους τους κλάδους της μεταποίησης, ενώ η μετα-πανδημική ανάκαμψη σε υπηρεσίες όπως ο τουρισμός σχεδόν σταμάτησε και η αδυναμία διεισδύει σε όλο και περισσότερους τομείς.

    Παρά τους αντι-αναπτυξιακούς ανέμους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσανατολίζεται σε νέες αυξήσεις επιτοκίων μετά την αρχική κίνηση μισής μονάδας τον Ιούλιο. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται σύντομα να δώσουν κάποιες πληροφορίες για τα επόμενα βήματά τους, καθώς αυτή την εβδομάδα ξεκινά η ετήσια συνάντηση της Federal Reserve στο Jackson Hole των ΗΠΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ