• Οικονομία

    Στο κυνήγι της φοροδιαφυγής: Πώς οι «Ράμπο» της ΑΑΔΕ μεταμφιέζονται σε… υδραυλικούς (video)

    • NewsRoom


    Εκατοντάδες ελεγκτές της ΑΑΔΕ «οργώνουν» τις τελευταίες ημέρες τις τουριστικές περιοχές της χώρας,  προκειμένου να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή.

    Μάλιστα οι «Ράμπο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αξιοποιούν κάθε μέσο και… ρόλο, προσπαθώντας να αποκαλύψουν το «μαύρο χρήμα». Προσποιούνται τους πελάτες, τους υδραυλικούς ή εκπροσώπους άλλων εργασιακών ομάδων για να μην γίνουν αντιληπτοί και να μπορέσουν να αντιληφθούν τους φοροφυγάδες. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις μεταμφιέζονται χρησιμοποιώντας ψεύτικα, μούσια, μουστάκια και περούκες, νοικιάζουν ξαπλώστρες σε παραλίες, κλείνουν τραπέζια σε επιχειρήσεις και δωμάτια σε ξενοδοχεία, πραγματοποιώντας με μεθοδικότητα την έρευνά τους για να διαπιστώσουν φορολογικές παραβάσεις.

    Πρόκειται για τους 300 ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

    «Μετά το θορυβώδες λουκέτο στο εστιατόριο του Τούρκου σεφ Salt Bae στη Μύκονο που δεν είχε κόψει αποδείξεις 25.800 ευρώ, η ΑΑΔΕ έκλεισε για λίγα 24ωρα πασίγνωστο κοσμηματοπωλείο που έκανε «χρυσές δουλειές» χωρίς αποδείξεις. Επίσης η επιγραφή «αναστολή λειτουργίας λόγω φορολογικών παραβάσεων» αναρτήθηκε στη συνέχεια σε γνωστό κατάστημα ρούχων στη Μύκονο αλλά και σε πολυτελές εστιατόριο στη Ρόδο.

    «Χρησιμοποιούμε υπερσύγχρονα μέσα για να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή», τονίζουν στον ΑΝΤ1 οι εφοριακοί.

    Μάλιστα, μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα γίνουν 55.000 έλεγχοι.

    Την ίδια στιγμή η επιχείρηση «Καταιγίδα στο Αιγαίο» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, είναι η μεγαλύτερη σε κλίμακα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, με τους εφοριακούς να μετακινούνται με θαλαμηγούς και πλωτά μέσα από νησί σε νησί, ενώ χρησιμοποιούν μέχρι και drone για να παρακολουθούν πολυτελή σκάφη, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί.

    Η έρευνα έχει επεκταθεί σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, ξενοδοχεία, καταστήματα πώλησης ρούχων και κοσμημάτων για να διαπιστωθεί αν τα εμπορεύματα διακινούνται με νόμιμα τιμολόγια και αν κόβονται αποδείξεις λιανικής πώλησης.

    Σε επίπεδο Κυκλάδων, μετά τη Μύκονο, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα κάνουν την εμφάνισή τους σε όλα τα νησιά τα οποία παρουσιάζεται έντονη τουριστική δραστηριότητα όπως η Σαντορίνη, η Πάρος, η Νάξος, η Μήλος, η Σύρος κ.α. και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι έρευνες αναμένεται να διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού



    ΣΧΟΛΙΑ