• Business

    Το λουκέτο στο διάσημο εστιατόριο του Salt Bae στη Μύκονο και η παρέα της διάσημης Λιβανέζας που πλήρωσε 6.000 ευρώ

    salt bae μυκονος

    To εστιατόριο του Salt Bae στην Μύκονο, όπου μπήκε λουκέτο.


    Το προηγούμενο Σάββατο, διάσημη Λιβανέζα, που μένει στην Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια, προσκάλεσε στο διάσημο εστιατόριο του Τούρκου Νουσρέτ, στη Μύκονο, 20 φίλες της. Γύρω στις 3 το βράδυ, ήρθε η ώρα να πληρωθεί ο λογαριασμός, ο οποίος ανερχόταν στο εξωφρενικό ποσό των 6 χιλ. ευρώ, δηλαδή περίπου 300 ευρώ ανά άτομο. Μπορεί το ποσό αυτό να μην ενόχλησε την διάσημη Λιβανέζα, η οποία είναι ιδιαίτερα αγαπητή στις παρέες της, όμως κατά γενική ομολογία, πρόκειται ίσως για το πιο ακριβό εστιατόριο στην Ελλάδα, μαζί με το Matsuhisa.

    Η Μύκονος τα τελευταία χρόνια αποτελεί τον πιο δημοφιλή προορισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς οι επιχειρηματίες του νησιού είναι ίσως οι πιο διάσημοι φοροφυγάδες της Ελλάδας.

    300 ευρώ το άτομο

    Ένα από τα πρώτα θύματα της φετινής, δυναμικής δράσης της ΑΑΔΕ, πριν καν προλάβει η καλοκαιρινή περίοδος να φτάσει στο απόγειό της, είναι η επιχείρηση του διάσημου Τούρκου σεφ, Νουσρέτ Γκιοκτσέ, στο νησί των ανέμων. Ο σεφ, που έχει γίνει διάσημος για τις μπριζόλες που ετοιμάζει και τον τρόπο που ρίχνει το αλάτι σε αυτές, εγκαινίασε πρόσφατα το πρώτο του εστιατόριο στην Ελλάδα, αυτό της Μυκόνου. Όσοι έχουν επισκεφθεί το διάσημο εστιατόριο, έχουν πληρώσει 300 ευρώ ανά άτομο, ποσό που δημιουργεί σοκ ακόμα και στα πιο «χοντρά πορτοφόλια». Το προηγούμενο Σάββατο, παρέα 20 ατόμων, καλεσμένοι από διάσημη Λιβανέζα, που μένει στην Αθήνα και είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους κοσμικούς κύκλους, πλήρωσε 6 χιλ. ευρώ.

    View this post on Instagram

    #saltbae#salt#saltlife

    A post shared by Nusr_et#Saltbae (@nusr_et) on

    Ο πρώην Τούρκος κρεοπώλης, νυν μεγαλοεπιχειρηματίας στην εστίαση, Νουσρέτ Γκιοκτσέ, γνωστός ως Salt Bae, ήρθε σε συμφωνία με τον όμιλο Nammos, προκειμένου να συνεργαστούν στη δημιουργία του 14ου εστιατορίου που φέρει την υπογραφή Νουσρέτ, πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, επενδύθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθεί από το μηδέν ένα μαγαζί αντίστοιχο της φήμης του Τούρκου πρώην κρεοπώλη, με τους 22,5 εκατ. ακόλουθους στο Instagram.

    Μετά το εστιατόριο με τα καλαμαράκια από «χρυσό», των 700 ευρώ, η Μύκονος δικαίως έγινε ένας από τους πρώτους στόχους της ΑΑΔΕ για φέτος. Μάλιστα, το εστιατόριο του Νουσρέτ δεν αποτέλεσε καθόλου τυχαία επιλογή, αφού οι ελεγκτικοί φορείς είχαν πληροφορίες ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση, ήδη από την εκκίνησή της, φοροδιαφεύγει τακτικά.

    Παρ’ ότι αποτελεί μια από τις νέες, πολυτελείς επιχειρήσεις, όπου κανείς θα κληθεί να πληρώσει ακριβά τον λογαριασμό αν θελήσει να γευματίσει εκεί, ο Τούρκος σεφ φαίνεται πως γνώριζε την «ελαστικότητα» των μηχανισμών στην Ελλάδα και θέλησε να καρπωθεί τα οφέλη από αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας πελάτης στο μαγαζί του Νουσρέτ μπορεί να πληρώσει 100 δολάρια για μια μπριζόλα ή ακόμη 30 ευρώ για ένα μπέργκερ. Ενδεικτικά, στο εστιατόριο της Μυκόνου, οι τιμές κυμαίνονται από 62 έως 245 ευρώ. Μάλιστα, πρόσφατη αποτίμηση της οικονομικής αξίας των εστιατορίων του Salt Bae, έδειξε ότι αυτή ανέρχεται σε 1,5 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου 1,3 δισ. ευρώ!

    Αποτέλεσμα όλων αυτών των πληροφοριών, που είχε στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ ήταν μια επίσκεψη από τον ελεγκτικό μηχανισμό. Οι ελεγκτές βρέθηκαν στο εστιατόριο το βράδυ της Τρίτης, και παρέμειναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Μετά την εφαρμογή ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν εκδοθεί 34 αποδείξεις, συνολικής αξίας 25.800 ευρώ. Πρακτικά, ένα τέτοιο ποσό αντιστοιχεί σε περίπου 760 ευρώ κατά μέσο όρο ανά τραπέζι.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, όταν οι υπεύθυνοι του μαγαζιού αντιλήφθηκαν ότι στο εστιατόριο βρίσκονται εφοριακοί και κατάλαβαν πως πρόκειται να επιβληθεί «λουκέτο» στο μαγαζί, αμέσως άρχισαν να πέφτουν «βροχή» τα τηλεφωνήματα από τους δικηγόρους της επιχείρησης προς τους προϊσταμένους των ελεγκτών.

    Οι δικηγόροι φαίνεται να υποστήριξαν ότι «θα δυσφημιστεί το τουριστικό προϊόν της χώρας», στην προσπάθειά τους να αποφύγει η επιχείρηση τα χειρότερα των κυρώσεων. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό, καθώς επιβλήθηκε η απόφαση το εστιατόριο να παραμείνει κλειστό για 48 ώρες, ενώ πλέον η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει προστεθεί στην «μαύρη» λίστα των μαγαζιών εκείνων που θα ελέγχονται τακτικά και κατά προτεραιότητα.

    Ποιος είναι ο διάσημος Salt Bae

    View this post on Instagram

    #saltbae#salt#saltlife

    A post shared by Nusr_et#Saltbae (@nusr_et) on

    Γιος εργάτη ορυχείων, από το Ερζερούμ της Τουρκίας, ο Νουσρέτ αναγκάστηκε να δουλέψει από πολύ νωρίς. Στα 14 του, ξεκίνησε να εργάζεται ως μαθητευόμενος κρεοπώλης. Ωστόσο, ήταν φιλόδοξος και δεν σταμάτησε ποτέ να ονειρεύεται. Το 2009, σε ηλικία 26 ετών, φεύγει για την Αργεντινή, όπου συνεχίζει να εργάζεται ως κρεοπώλης.

    Ένα χρόνο αργότερα μετακομίζει στην Αμερική. Ζητά να εκδώσει βίζα, ωστόσο δεν διαθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως χρήματα σε λογαριασμό, περιουσία στη χώρα, ενώ δεν είναι ούτε παντρεμένος. Η αμερικανική πολιτεία του αρνήθηκε την έκδοση βίζας τέσσερις φορές. Το όνομά του, παρ’ όλα αυτά, έχει παρουσιαστεί σε εφημερίδες, ενώ έχει δημοσιεύσει μενού στους New York Times. Αδυνατώντας να καταφέρει κάτι στην Αμερική, ο Νουσρέτ επιστρέφει στην Τουρκία.

    Στόχος του ήταν να ανοίξει το δικό του εστιατόριο και στην Τουρκία είχε πολλές προτάσεις για κάτι τέτοιο. Ένας παλιός του φίλος, ο Μιτάτ Ερντέμ, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που τον εμπιστεύτηκε. «Δώσε μου χρήματα και θα σου δώσω μια ταμειακή μηχανή που θα μετράς χρήματα», του είχε πει ο διάσημος σεφ, ενώ μετά από περίπου έξι μήνες έγινε η επένδυση και του πλήρωσε το μερίδιό του.

    «Έβλεπα το σήμα του καταστήματος κάθε βράδυ, καθώς περνούσα από την πόρτα. Προσευχόμουν και ήμουν ευγνώμων. Ακόμα είμαι», είχε πει σχετικά με το πώς ένιωσε για την επιτυχία του.

    Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις φιλοδοξίες του Τούρκου εστιάτορα. Με επιχειρηματικό δαιμόνιο, ο Νουσρέτ καταφέρνει να κάνει το πιο απλό και ταυτόχρονα το πιο δύσκολο: Με μια απλή κίνηση, αποκτά την δική του επαγγελματική ταυτότητα και καταφέρνει να γίνει διάσημος σε όλη την υφήλιο.

    Φυσικά, η κίνηση αυτή είναι ο ιδιαίτερος τρόπος που αλατίζει τις μπριζόλες, «σπάζοντας» τον αγκώνα του. Όταν η κίνηση αυτή δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά, μέσω μιας ανάρτησης του σεφ στον λογαριασμό του στο Instagram, το Νοέμβριο του 2017, έγινε viral μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

    Η αυτοκρατορία της μπριζόλας και του αλατιού

    Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, η αυτοκρατορία εστιατορίων του αξίζει 1,2 δισ. δολάρια και απασχολεί 400 εργαζόμενους. Πέρα από την Τουρκία, ο Salt Bae έχει ανοίξει εστιατόρια στις ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή. Συνολικά έχει 14 εστιατόρια, με το τελευταίο να είναι αυτό της Μυκόνου. Ο ίδιος δηλώνει υπερήφανος για την τεράστια επιτυχία του: «Στην Τουρκία, το να είσαι χασάπης, είναι επάγγελμα χαμηλής κοινωνικής τάξης, υποτιμητικό. Τώρα, χάρη σε μένα, όλα τα παιδιά εκεί θέλουν να γίνουν χασάπηδες», δήλωσε στους New York Times.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το εστιατόριο της Μυκόνου δεν είναι το μόνο που αντιμετώπισε προβλήματα. Αντίθετα, στη Νέα Υόρκη, όπου διατηρεί επιχείρηση, η διάσημη κίνηση του Τούρκου σεφ δεν ενθουσίασε τις υγειονομικές αρχές, που του επέβαλαν να φοράει γάντια όταν αλατίζει.

    Κριτικοί και διάσημοι έρχονται σε κόντρα. Συχνά, στις κριτικές, οι τακτικές και τα εστιατόρια του Νουσρέτ κατακρημνίζονται, με αρνητικά σχόλια για τις ακριβές τιμές του, αλλά και για ορισμένες λεπτομέρειες επί των πιάτων του. Στον αντίποδα βρίσκονται πολλοί διάσημοι, που επισκέπτονται τα εστιατόρια του επιχειρηματία και δεν διστάζουν να το δημοσιεύσουν, βγάζοντας μάλιστα και φωτογραφίες μαζί του. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν δειπνήσει στα εστιατόριά του είναι ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, οι Μπέκαμ, ο Ρότζερ Φέντερερ, ο Μεζούτ Εζίλ αλλά και ο Αντώνης Ρέμος. Μάλιστα, ο Έλληνας τραγουδιστής τον είχε χαρακτηρίσει «τον καλύτερο του κόσμου, τον βασιλιά».

    Όπως και να έχει, ο Τούρκος αναμένεται να εμφανίσει σημαντικές απώλειες κερδών από το 48ωρο λουκέτο, που επιβλήθηκε στο μαγαζί του στη Μύκονο, ενώ οι υπεύθυνοι του καταστήματος θα πρέπει στο εξής να είναι πιο προσεκτικοί, καθώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τύχουν και σε μελλοντικούς ελέγχους.

    Ταυτόχρονα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ έχουν ήδη πραγματοποιήσει τους πρώτους ελέγχους στο νησί, αλλά και τις γύρω περιοχές, μοιράζοντας τα πρώτα πρόστιμα. Το σχέδιο των θερινών ελέγχων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.



    ΣΧΟΛΙΑ