• Οικονομία

    Στο κενό έπεσε η παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας – Συνεχίζεται το sell-off στα ομόλογα

    • NewsRoom
    Τράπεζα της Αγγλίας: Διέψευσε τους αναλυτές, αμετάβλητα τα επιτόκια

    Andrew Bailey, διοικητής Τράπεζας της Αγγλίας


    Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν κατάφερε να αποτρέψει το sell-off στα βρετανικά ομόλογα, παρά τη νέα της παρέμβαση το πρωί της Δευτέρας.

    Η βρετανική οικονομία συνεχίζει να απειλείται, καθώς παρά τις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για αγορές ομολόγων που μπορεί να φτάσουν σε μία ημέρα στα 10 δις λιρών, τελικά η κεντρική τράπεζα αγόρασε ένα ελάχιστο ποσό.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Wall Street Journal, η Τράπεζα της Αγγλίας αγόρασε 853 εκατομμύρια λίρες κυβερνητικών ομολόγων τη Δευτέρα.

    Σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε αγοράσει 786,3 εκατομμύρια λίρες.

    Νωρίτερα, τη Δευτέρα, η τράπεζα είχε εξαγγείλει σε ανακοίνωσή της ότι το μέγιστο μέγεθος εξαγορών μπορεί να φτάσει και τα 10 δις λίρες, ενώ το όριο για κάθε ημέρα μέχρι την Παρασκευή θα καθορίζεται κάθε πρωί.

    «Μόλις σήμερα το πρωί δημοσίευσαν αυτή την ανακοίνωση ότι θα αγόραζαν έως και 10 δισεκατομμύρια λίρες, αλλά αυτό το πρόγραμμα δεν φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να αγοράσει μεγάλα ποσά. Η αγορά είναι απογοητευμένη από αυτό», δήλωσε ο Peter Schaffrik, αναλυτής της RBC Capital Markets.

    «Αν αγοράζουν μόνο περίπου 800 εκατομμύρια λίρες την ημέρα, οι επόμενες τέσσερις ή πέντε ημέρες μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δεν έχουν σημασία . Δεν θέλει να δώσει μια ισχυρή ώθηση στην αγορά», συνέχισε.

    Η κεντρική τράπεζα επέκτεινε τη Δευτέρα το σχέδιο αγοράς ομολόγων με διάφορους τρόπους, αλλά είπε ότι θα συνεχίσει να τελειώνει όπως είχε προγραμματιστεί αυτήν την Παρασκευή.

    Την προηγούμενη εβδομάδα, υπό την πίεση της εκτόξευσης των αποδόσεων στα βρετανικά ομόλογα, η κεντρική τράπεζα στην Αγγλία, προχώρησε σε έκτακτη παρέμβαση με έναρξη προγράμματος αγοράς ομολόγων για να ανακόψει το sell-off. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου.

    Αν και η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι στο περιθώριο οκτώ ημερήσιων δημοπρασιών θα μπορούσε να αγοράσει έως και 40 δισ. στερλίνες (44 δισ. δολάρια). Μέχρι στιγμής έχει αγοράσει ομόλογα αξίας 6 δισ. στερλινών.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα της Αγγλίας: «Παρακολουθούμε πολύ στενά τις αγορές»



    ΣΧΟΛΙΑ