• Οικονομία

    Στην τελική ευθεία η μάχη για τη δόση: Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια για την καταγραφή της προόδου

    • NewsRoom
    Ευκλείδης Τσακαλωτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών


    Η τελευταία πράξη του χρονοβόρου κύκλου διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών για την ελληνική οικονομία αναμένεται να γραφεί στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής μετά και την ψήφιση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας που αφορά σε στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.

    Εκτός απροόπτου το Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι θα δώσει το πράσινο φως για τη χορήγηση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, αποδεχόμενοι οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εν γένει εκπληρώσει την αντίστοιχη λίστα των δεσμεύσεων της.

    Τα τεχνικά κλιμάκια θα βρεθούν αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα, προκειμένου να καταγράψουν την πρόοδο των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έως τα μέσα του 2019. Σημαντικό ρόλο στην στην εκταμίευση θα παίξουν και άλλα ζητήματα μεταξύ των οποίων και η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.

    Αμέσως μετά αναμένεται ένα μπαράζ συναντήσεων με την κυβέρνηση να βάζει μπροστά την αποπληρωμή μεγάλου μέρους του χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να προχωρήσει σε αίτημα εξαίρεσης, αμέσως μετά το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Απριλίου.

    Όπως όλα δείχνουν αυτό θα τεθεί την εβδομάδα μεταξύ 8 και 14 Απριλίου όπου θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιασθούν οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία. Ειδικής βαρύτητας θα είναι οι εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αμφίβολη η εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρωζώνη: Η χειρότερη των τελευταίων χρόνων η απόδοση των επιχειρήσεων τον Μάρτιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πρώτη κατοικία: Στόχος οι στρατηγικοί κακοπληρωτές – Πώς θα αποκαλυφθούν



    ΣΧΟΛΙΑ