• Οικονομία

    Αποκλειστικό: Στην e-πλατφόρμα των συμβολαιογράφων και οι πλειστηριασμοί του Δημοσίου


    Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχουν δημιουργήσει οι συμβολαιογράφοι για τους πλειστηριασμούς ακινήτων από τράπεζες και ιδιώτες μεταφέρονται από τον Μάρτιο και οι πλειστηριασμοί του Δημοσίου. Η κυβέρνηση προωθεί την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος διενέργειας πλειστηριασμών σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τα επεισόδια κατά τη διάρκεια των φυσικών πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, ενεργοποιώντας παράλληλα τους πλειστηριασμούς υπέρ του Δημοσίου, που έχουν παγώσει τον τελευταίο χρόνο.

    Η μετάβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα για τις τράπεζες και τους ιδιώτες θα γίνει με ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή και η οποία θα προβλέπει τη σύντμηση των προθεσμιών για τη μετάπτωση των πλειστηριασμών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σε ένα μήνα – από δύο που ισχύει σήμερα – για τους πλειστηριασμούς που έχουν ήδη αναγγελθεί και σε τρεις μήνες – από έξι που ισχύει σήμερα – για όλους τους νέους πλειστηριασμούς. Η ρύθμιση για τη σύντμηση των προθεσμιών για τους πλειστηριασμούς τραπεζών και ιδιωτών θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου, παράλληλα με την ειδική διάταξη που θα προβλέπει τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με επισπεύδοντα το Δημόσιο. Στόχος έως τα τέλη Μαρτίου η συντριπτική πλειοψηφία των πλειστηριασμών από τράπεζες, ιδιώτες και δημόσιο να έχει μεταπέσει στο ηλεκτρονικό σύστημα.

    πλειστηριασμοίΜε βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών μέχρι σήμερα είναι προγραμματισμένοι πάνω από 4.000 πλειστηριασμοί, αλλά ο πραγματικός των πλειστηριασμών που εκκρεμεί είναι πολλαπλάσιος στο βαθμό που αρκετοί είναι αυτοί που δεν έχουν λάβει ημερομηνία δημοσίευσης. Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί για τη διενέργεια 13.000 πλειστηριασμών εντός του 2018.

    Το ελληνικό Δημόσιο θα ακολουθήσει από την πλευρά του τη στρατηγική των τραπεζών, βγάζοντας δηλαδή σε πλειστηριασμό περιουσιακά στοιχεία στρατηγικών κακοπληρωτών. Ηδη η ΑΑΔΕ, ακόμα και όταν προχωρεί σε κατασχέσεις μισθών, ενοικίων και ακινήτων, ξεκινάει από τους οφειλέτες που έχουν περιουσιακά στοιχεία, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή όπως ισχύει και για τα χρέη προς τις τράπεζες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τελεσίγραφο Eurogroup: Δόση μόνο αν γίνουν κανονικά οι πλειστηριασμοί

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα νέα φορολογικά μέτρα-Τι αλλάζει σε τεκμήρια διαβίωσης, αντικειμενικές αξίες, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: HSBC για Ελλάδα: Αδύνατο το «clean exit» χωρίς ελάφρυνση του χρέους



    ΣΧΟΛΙΑ