• Οικονομία

    Στην αγορά ρίχνει ο ΕΦΚΑ τα πρώτα 19 ακίνητα «φιλέτα»


    Στην αξιοποίηση 19 ακινήτων «φιλέτων» του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προχωράει η νεοσύστατη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, τα οποία βρίσκονται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, στεγάζουν γραφεία, εμπορικά καταστήματα, υπηρεσίες ή και ξενοδοχεία, με συνολική επιφάνεια που προσεγγίζει ή και ξεπερνά τις 20.000 τετραγωνικά μέτρα.

    Πρόκειται για τα πρώτα ακίνητα προς αξιοποίηση την τρέχουσα χρονιά από την λίστα των 400 ακινήτων που διαθέτει ο ΕΦΚΑ, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, και παραμένουν εδώ και χρόνια αναξιοποίητα.

    Μεταξύ των πρώτων ακινήτων που βρίσκονται στη λίστα του ΕΦΚΑ προς αξιοποίηση εντός του 2023 είναι το 5ώροφο κτίριο γραφείων «ΜΕΓΑΡΟ ΤΣΜΕΔΕ», συνολικής επιφάνειας 4.214 τ.μ., επί της οδού Κολοκοτρώνη 4, δίπλα στο κτίριο της Παλιάς Βουλής στην Αθήνα, το ακίνητο συνολικής επιφάνειας 3.105 τ.μ. επί της οδού Σταδίου 58 στην Αθήνα, άλλο ακίνητο επί της οδού Βουλής 6, Αθήνα, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, διατηρητέα κτίρια στην «καρδιά» της Αθήνας αλλά και μεγάλα ακίνητα ή οικόπεδα σε Πειραιά και περιφέρεια (π.χ. Θεσσαλονίκη).

    Στο κέντρο της Αθήνας στη λίστα του ΕΦΚΑ με τα πρώτα προς αξιοποίηση «φιλέτα» βρίσκονται ακίνητα που στεγάζουν γραφεία, υπηρεσίες, ξενοδοχεία κ.α., αλλά και οικόπεδα συνολικής επιφάνειας που ξεπερνά τις 15.000 τ.μ.

    Ήδη για πολλά από αυτά έχει αναθέσει σε εκτιμητές από το Μητρώο του υπουργείου Οικονομικών την εκπόνηση μελετών για τη μισθωτική και αγοραία αξία τους καθώς και προτάσεων για την όσο το δυνατόν πιο πρόσφορη για τον Φορέα αξιοποίησή τους.

    Μέσα στις βασικές προτεραιότητες της νέας εξειδικευμένης εταιρείας ειδικού σκοπού είναι η άμεση καταγραφή και ο διαχωρισμός των υπάρχοντων ακινήτων του ΕΦΚΑ, σε αυτά που είναι προς άμεση πώληση, σε αυτά που προορίζονται για ιδιόχρηση και σε αυτά που θα γίνει προσέλκυση εκμισθωτών-επενδυτών μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων.

    Η λίστα με τα προς αξιοποίηση ακίνητα του ΕΦΚΑ

    • Πειραιώς 64, κτίριο που αποτελείται από ισόγειο και 8 ορόφους, συνολικού εμβαδού 17.190,98 μ2. Το κτήριο έχει 2 υπόγεια, συνολικού εμβαδού 3.743,87 μ2. Πρόκειται για διατηρητέο κτήριο, το οποίο παραμένει κενό.
    • Πειραιώς 40, 7οροφη οικοδομή με συνολικό μεικτό εμβαδόν 7.463 m². Το κτίριο παραμένει αναξιοποίητο.
    • Ζήνωνος 4 – 4Α & Γερανίου, κτίριο οκτώ ορόφων και συνολικής δομημένης επιφάνειας περίπου 2.400 τ.μ. Παραμένει κενό και αναμένεται να διατεθεί προς μακροχρόνια μίσθωση.
    • Σταδίου 58, αυτοτελές τριώροφο ακίνητο, συνολικής επιφάνειας 3.105 τετραγωνικών μέτρων, με υπόγειο, ισόγεια καταστήματα, ημιώροφο και δώμα. Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σταδίου 58 και Αιόλου 103. Έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, αποτελώντας χαρακτηριστικό δείγμα του Αθηναϊκού νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα. Το κτίριο παραμένει κενό.
    • Κολοκοτρώνη 4, κτίριο στο κέντρο της πρωτεύουσας, δίπλα στο κτήριο της Παλιάς Βουλής. Πρόκειται ειδικότερα για κτήριο γραφείων «Μέγαρο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.», συνολικής επιφάνειας 4.214 τ.μ., το οποίο έχει κριθεί διατηρητέο. Το κτήριο παραμένει κενό.
    • Βερανζέρου 26, δεκαόροφο κτήριο συνολικής επιφάνειας 5.445,26τμ στο οποίο στεγάζεται το ξενοδοχείο «Ηνίοχος», επί οικοπέδου επιφανείας 621,75 τ.μ.
    • Βουλής 6, στην Αθήνα, ακίνητο, που αποτελείται από μία διώροφη οικία με καταστήματα στην πρόσοψή του και από μια δεύτερη τριώροφη οικία, (σύνολο εμβαδού 1.883 τ.μ.). Το κτήριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και αυτή την στιγμή παραμένει κενό.
    • Νεοφύτου Δούκα 7, αυτοτελές τριώροφο νεοκλασικό κτήριο στο Κολωνάκι μικτής επιφάνειας, 681 τ.μ. Το κτήριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και αυτή την στιγμή παραμένει κενό.
    • Σόλωνος 87-89 & Χαρ. Τρικούπη 28, τριώροφη πολυκατοικία με υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο και τρεις (3) ορόφους. Οι ιδιοκτησίες του e-ΕΦΚΑ έχουν συνολική επιφάνεια 840τμ. Κάποιο τμήμα του κτηρίου είναι μισθωμένο, ενώ σε κάποιο άλλο υπάρχει το αρχείο του ΕΦΚΑ.
    • Σταδίου 28, πενταώροφο κτίριο γραφείων, καταστημάτων και κινηματογράφου, συνολικής δομημένης επιφάνειας 3.821,07 τ.μ., στο οποίο σήμερα στεγάζονται ένα εμπορικό κατάστημα (Tezenis) και ένας κινηματογράφος («Αστορ»). Το κτήριο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο.
    • Αξαρλιάν  (Λέκκα 7), ακίνητο (τριώροφο κτίριο με υπόγειο), που βρίσκεται στην Αθήνα. Η συνολική επιφάνεια ανέρχεται στα 1.476,97τ.μ.
    • Βουλής 8-10, ισόγεια καταστήματα «Στοάς Εμπόρων» στο κτήριο Ταμείου Εμπόρων. Πρόκειται για επταώροφο κτίριο με ισόγειο και υπόγειο, συνολικής επιφάνειας 4.097τμ. Το κτήριο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο με δυνατότητα εμπορικών χρήσεων στο υπόγειο.
    • Μαμούρη 14, ακίνητο (κτήριο γραφείων) στον Σταθμό Λαρίσης, συνολικής δομημένης επιφάνειας 690 τ.μ., το οποίο παραμένει κενό.
    • Εμπεδοκλέους 118 – Βύρωνα,3όροφη πολυκατοικία με ισόγειο και υπόγειο, επιφάνειας οικοπέδου 386,73 m2. Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 1.357,88τμ.
    • Δραγατσανίου 8, πολυώροφη οικοδομή που βρίσκεται στη περιοχή Πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα. Αποτελείται από ένα υπόγειο επιφάνειας 1.735τ.μ., ισόγειο 1.343τ.μ και ημιώροφο~7ο όροφο συνολικής επιφάνειας ανωδομής 10.610τ.μ. στο κτήριο στεγάζονται υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ωστόσο μεγάλο μέρος παραμένει κενό.
    • Αγίου Κωνσταντίνου 16 – 18, ισόγειο κατάστημα μετά υπογείου, συνολικής επιφάνειας 165,78 τ.μ. (125,78 τ.μ. ισόγειο και 40,00 τ.μ. υπόγειο)
    • Κολοκοτρώνη 44 – Πειραιάς, κτήριο βρίσκεται στον Δήμο Πειραιά (όπισθεν του Δημοτικού Θεάτρου), και έχει συνολική επιφάνεια 795,69 τμ. Έχει αναγερθεί πριν το 1937 και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Το οικόπεδο έχει εμβαδόν 263,4τ.μ με πρόσοψη 15,80τμ επί της οδού Κολοκοτρώνη και παραμένει επί σειρά ετών κενό.
    • Σωτήρος Διός 44 & Ανδρούτσου – Πειραιάς, ισόγειο κατάστημα με υπόγειο συνολικής επιφάνειας 93,24τμ, το οποίο παραμένει κενό.
    • Νικηφόρου Φωκά 14  – Θεσσαλονίκη, αυτοτελές ισόγειο κατάστημα επιφάνειας 30τμ, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο.

    Διαβάστε επίσης

    Χατζηδάκης: Τα 3+10 πρότυπα υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα δείχνουν το νέο πρόσωπο του ΕΦΚΑ



    ΣΧΟΛΙΑ