• Οικονομία

    DBRS: Mega ή mini αναβάθμιση σήμερα;

    Κτίριο DBRS

    Κτίριο DBRS


    Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για να αποκαλύψει η DBRS εάν θα είναι ο πρώτος, επιλέξιμος από την ΕΚΤ, οίκος αξιολόγησης που θα δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα.

    Ο καναδικός οίκος αξιολογεί το ελληνικό αξιόχρεο με BB (High) και σταθερή προοπτική και το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα «παρακάμψει» το βήμα της αναβάθμισης των προοπτικών και θα μας δώσει την επενδυτική βαθμίδα ή εάν θα δώσει τώρα την αναβάθμιση των προοπτικών και σε επόμενη αξιολόγηση την επενδυτική. Υπάρχει φυσικά και το σενάριο της μη αξιολόγησης καθώς η ημερομηνία είναι ενδεικτική και όχι υποχρεωτική. Αυτό το σενάριο όμως σύμφωνα τουλάχιστον με την αίσθηση που κυριαρχεί στην αγορά και σε αξιωματούχους δεν θεωρείται το πιο πιθανό.

    Ως προς το ενδεχόμενο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας οι πιθανότητες εκτιμάται πως είναι 50 – 50. Τα ορόσημα που είναι στο μικροσκόπιο των αναλυτών του οίκου δεν έχουν απογοητεύσει.

    Ειδικά μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανάπτυξη την Τετάρτη που επιβεβαιώνουν πως η ελληνική οικονομία, με τα όποια προβλήματα, εξακολουθεί να υπεραποδίδει.

    Παράλληλα σταδιακά δρομολογείται η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες, η κυβέρνηση δεν υπόσχεται παροχές και δείχνει με τη ρητορική της πως είναι προτεραιότητα η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας ενώ γίνονται και έξτρα κινήσεις βελτίωσης στη διαχείριση του χρέους με μηνύματα αξιοπιστίας όπως είναι η δρομολογούμενη αποπληρωμή των 5,3 δισ. ευρώ παλαιού χρέους στην ΕΕ.

    Ωστόσο η αξιολόγηση γίνεται σε περιβάλλον αβεβαιότητας παγκοσμίως, που ενισχύει την διάθεση αποφυγής ρίσκου από όλες τις πλευρές, ενώ την ίδια ώρα εντείνεται ο προβληματισμός για αυξημένα κόστη στον προϋπολογισμό τους επόμενους μήνες λόγω ενεργειακών τιμών αλλά και αυξημένων αποζημιώσεων εξαιτίας των τεράστιας έντασης φυσικών καταστροφών που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες.

    Από την άλλη πλευρά ουδείς παραγνωρίζει πως η χώρα είναι 13 χρόνια εκτός επενδυτικής βαθμίδας με τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων να αντανακλούν μια ισχυρή βελτίωση εάν αναλογιστεί κανείς ότι το ελληνικό δεκαετές έχει εδραιώσει σαφώς καλύτερη θέση από το ιταλικό εδώ και πολύ καιρό.

    Η απάντηση στη δύσκολη αυτή εξίσωση θα δοθεί σήμερα το βράδυ από τον οίκο DBRS.

    Θα ακολουθήσει στις 15 Σεπτεμβρίου η Moody’s. Από τον αμερικανικό οίκο αυτό που αναμένεται είναι μια σαφής βελτίωση στην αξιολόγηση αλλά όχι φυσικά επενδυτική βαθμίδα με δεδομένο ότι πρέπει να καλυφθούν τρία ολόκληρα σκαλοπάτια.

    Όποια βελτίωση όμως προκύψει θα είναι σημαντική με δεδομένο ότι μιλάμε για τον μεγαλύτερο διεθνή οίκο που η γνώμη του έχει τη δική της βαρύτητα στην αγορά.

    Στοίχημα παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την S&P στις 20 Οκτωβρίου, η οποία θα έχει στα χέρια της και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις στα δημοσιονομικά. Το προσχέδιο κατατίθεται την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

    Διαβάστε επίσης

    JP Morgan & Citi: Παραμένουν long στα 10ετή ελληνικά ομόλογα – Επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο DBRS βλέπει η JP Morgan

    Fitch στο mononews: Τώρα είναι ώρα για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις

    Αναμένοντας τον χρησμό της DBRS…



    ΣΧΟΛΙΑ