Οικονομία

Σταϊκούρας: Ο Κλάους Ρέγκλινγκ επικροτεί τις ευοίωνες προοπτικές της Ελλάδας

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


Στον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο «Λόρδος Βύρων» για το 2022 από την Ακαδημία Αθηνών.

Στην προσφώνησή του ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως «ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ESM κ. Klaus Regling αυτοπροσδιορίζεται ως «ισχυρός υποστηρικτής του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος».

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, «ο χαρακτηρισμός έχει δικαιώσει πλήρως, τόσο ως «αρχιτέκτονας» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με την ιδιότητα του Γενικού Διευθυντή Ευρωπαϊκών και Διεθνών Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και εν συνεχεία ως Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περίοδο 2001-2008, όσο και – πολύ περισσότερο – ως επικεφαλής του πρώτου μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης, του EFSF, από το 2010, καθώς και του διαδόχου σχήματος, του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του ESM, από το 2012.

Ανέλαβε τη μεγάλη ευθύνη να είναι ο πρώτος επικεφαλής του EFSF, και έπειτα του ESM.

Θεσμοί που δημιουργήθηκαν υπό έκτακτες και άκρως πιεστικές συνθήκες, όταν οι «φλόγες» της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους εξαπλώνονταν στην ευρωζώνη και οι Ευρωπαίοι κλήθηκαν να δώσουν ισχυρό, πειστικό σήμα στις διεθνείς αγορές ότι είναι αποφασισμένοι να δράσουν, για να υπερασπιστούν το κοινό νόμισμα.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που δοκιμάστηκε σκληρά από την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας. Κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας επιτάθηκαν από σειρά άστοχων χειρισμών, τόσο από την ελληνική όσο και από την ευρωπαϊκή και διεθνή πλευρά, με αποτέλεσμα να τεθεί, σε κάποιες φάσεις, υπό αμφισβήτηση ακόμα και η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Στο ενδεχόμενο αυτό, ο κ. Regling είχε σταθερά αντιταχθεί, δημοσίως: «Το χειρότερο δυνατό σενάριο, αυτό της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, θα αποτελούσε την πιο ακριβή λύση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», είχε δηλώσει τον Μάιο του 2012.

Ενώ, τον Ιούνιο του 2015, εκείνη την ταραχώδη περίοδο, είχε τονίσει: «Θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η βοήθεια θα πρέπει να συνοδεύεται από όρους.

Επιπλέον, δεν έχανε την ευκαιρία να επισημαίνει ότι «θέλουμε να αυξάνεται το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα, να είναι διασφαλισμένη η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να ενισχυθεί η απασχόληση», γιατί «ο ESM είναι ο μεγαλύτερος» – και με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, που συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα προσθέσω – «πιστωτής της Ελλάδας και είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας η χώρα να γίνει μια επιτυχημένη και ακμάζουσα οικονομία».

Σήμερα, λίγο προτού ολοκληρώσει τη θητεία του στον ESM, ο κ. Regling επικροτεί, με ικανοποίηση, την καλή πορεία και τις ευοίωνες προοπτικές της Ελλάδας, με πιο πρόσφατα – συλλογικά – επιτεύγματα την έξοδό της από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας και την ισχυρή ανάπτυξη, παρά τις διαδοχικές και επάλληλες εξωγενείς κρίσεις.

Επιπλέον, μπορεί να υπερηφανευθεί ότι όχι μόνο έφερε επιτυχώς σε πέρας την αποστολή της διάσωσης του ευρώ, αλλά και εδραίωσε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ως θεσμό της ευρωζώνης, με διευρυμένες αρμοδιότητες και ρόλο.

Για την Ελληνική Κυβέρνηση, και για μένα προσωπικά, ο κ. Regling υπήρξε, τα τελευταία τρία χρόνια, ένας τακτικός συνομιλητής, που προσέγγιζε, καλόπιστα και δημιουργικά, κάθε ζήτημα προς συζήτηση».

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: «Αποκρατικοποιήσεις με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας»

Ρουμπινί: O Dr Doom βλέπει παγκόσμια ύφεση και κατάρρευση 40% στον S&P 500ΣΧΟΛΙΑ