• Οικονομία

    Στα 10 δισ. η ζήτηση για το 10ετές – Στο 3,9%-4% έχει πέσει το ζητούμενο επιτόκιο


    Πλώρη για 10 δισ. ευρώ έχει βάλει το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το νέο 10ετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου για το οποίο άνοιξε από το πρωί σήμερα το βιβλίο προσφορών. Σύμφωνα με πηγές από διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, η ζήτηση για τη νέα ελληνική έκδοση αναμένεται να ξεπεράσει εκείνη που είχε εκδηλωθεί για το αμέσως προηγούμενο, 5ετές, ομόλογο.

    Ήδη η ραγδαία ενίσχυση της ζήτησης αποτυπώνεται και στο αποκλιμακούμενο εύρος του ζητούμενου επιτοκίου, το οποίο κινείται πλέον στα επίπεδα του 3,9%-4%. Εξέλιξη που κάνει πολύ πιθανό η τελική άντληση κεφαλαίων να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ και να βρεθεί στην περιοχή των 2,5 δισ. ευρώ.

    Η συγκεκριμένη έκδοση έρχεται εννέα χρόνια μετά την έκδοση που είχε γίνει στις 4 Μαρτίου 2010, όταν και η χώρα είχε αντλήσει 5 δισ. ευρώ με κουπόνι 6,25% και την τελική απόδοση να αγγίζει το 6,40%.

    Σε σχέση του τότε με το τώρα, η HSBC ήταν ανάδοχος και στις δύο περιπτώσεις.

    Η σημερινή έκδοση, πέραν της HSBC, έχει αναδόχους τη Citi, την Goldman Sachs, την Credit Suisse, την JP Morgan και την BNP Paribas.

    Σε περίπτωση που αντληθούν 2,5 δισ. ευρώ, τότε, μαζί με τα 2,5 δισ. που είχε αντλήσει η χώρα από το 5ετές, καλύπτεται σχεδόν το 70% των αναγκών που έχει η χώρα για το 2019 οι οποίες και ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ.

    Κατά τα φαινόμενα, το επιτόκιο για το νέο 10ετές ομόλογο θα πάει καλύτερα από το αναμενόμενο, κινούμενο πλέον στην περιοχή του 3,9% ή και λίγο υψηλότερα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βγήκαμε στις αγορές για 10ετές ομόλογο – Οι πρώτες εντολές για επιτόκιο στην περιοχή του 4,125%

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bloomberg: Ορόσημο για την ανάκαμψη της Ελλάδας η έκδοση 10ετούς ομολόγου



    ΣΧΟΛΙΑ