• Οικονομία

    Société Générale: Επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα σήμερα από S&P

    Slawomir Krupa, CEOI Societe Generale (Πηγή: societegenerale.com)


    Η Ελλάδα θα επιστρέψει σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, εκτιμά η γαλλική τράπεζα Société Générale, όπως παρόμοια εκτίμηση είχε παρουσιάσει και η αμερικανική τράπεζα Citi.

    Η γαλλική τράπεζα Société Générale επισημαίνει ότι η Ελλάδα όχι μόνο θα αναβαθμιστεί από τη S&P στη σημερινή αξιολόγηση του οίκου S&P, αλλά προσδοκά ότι οι αναβαθμίσεις θα έχουν συνέχεια από τον οίκο Fitch 1η Δεκεμβρίου.

    Η SG εκτιμά ότι η S&P θα αυξήσει την αξιολόγηση της χώρας κατά μία βαθμίδα σε BBB- και σταθερές προοπτικές από ΒΒ+ με θετικές προοπτικές που ήταν η αξιολόγηση προγενέστερα.

    «Από την άλλη πλευρά, για την Ιταλία η πρόσφατη διεύρυνση του 10ετούς περιθωρίου με το γερμανικό ομόλογο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του κινδύνου της Ιταλίας, καθώς οι ειδήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας απογοήτευσαν.

    Η S&P θα μπορούσε να αποδώσει αρνητική προοπτική στην Ιταλία αυτή την Παρασκευή μετά τον προϋπολογισμό του 2024 που απογοήτευσε, ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας», επισημαίνει η γαλλική τράπεζα και ο αναλυτής της Sean Kou.

    «Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος των ενεργειών αξιολόγησης στα περιθώρια των χωρών, καθώς οι αγορές συχνά τιμολογούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα πριν από την ίδια την αναθεώρηση της αξιολόγησης.

    Με το 10ετές ελληνικό κρατικό ομόλογο να διαπραγματεύεται ήδη κατά 42 μ.β. λιγότερες από το ιταλικό κρατικό δεκαετές ομόλογο, η SG εκτιμά ότι υπάρχουν σχετικά λίγες δυνατότητες για περαιτέρω ράλι στα ελληνικά ομόλογα, καθώς έχουν ήδη αποτιμήσει το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας.

    Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει μια θετική συσχέτιση μεταξύ των μεταβολών της βαθμολογίας και αυτό σημαίνει ότι μια αρνητική προοπτική για την Ιταλία την Παρασκευή θα μπορούσε να οδηγήσει σε 5-10 μ.β. διεύρυνση του spread των ιταλικών με τα γερμανικά δεκαετή την επόμενη Δευτέρα», εκτιμά Kou.

    «Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα για τον οίκο αξιολόγησης S&P να αναβαθμίσει επιτέλους την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας με αξιολόγηση BBB- και σταθερές προοπτικές από ΒΒ+ με θετικές προοπτικές.

    Η χώρα έχει εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική θέση έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2016.

    Με χαμηλού κόστους δάνεια από την ΕΕ, τα επιτόκια και οι πληρωμές της χώρας είναι χαμηλότερες από αυτές της Ιταλίας, παρά τον υψηλό δείκτη χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ.

    Οι εκλογές και η νίκη της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας έχουν σχεδόν εξασφαλίσει τη συνέχεια της πολιτικής και η αξιολόγηση αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας έχει τιμολογηθεί, έκτοτε», επισημαίνει η τράπεζα.

    Η SG περιμένει πιθανή αρνητική προοπτική για την Ιταλία από τη S&P

    «Ήταν μια πολυάσχολη εβδομάδα για τον οίκο αξιολόγησης με αξιολογήσεις σε μια σειρά ευρωπαϊκών κρατικών χωρών.

    Την Παρασκευή, αναμένουμε ότι η S&P θα ανακοινώσει δύο αλλαγές στις αξιολογήσεις της: αρνητική προοπτική για την Ιταλία και αναβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

    Όσον αφορά την Ιταλία, η S&P προέβλεπε προηγουμένως ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 4,5% το 2023 και στο 3,6% το 2024 και ότι το χρέος προς το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα ανά έτος στο 136% έως το 2026.

    Τα στοιχεία αυτά είναι απίθανα τώρα που το νέο δημοσιονομικό σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω το έλλειμμα και το χρέος.

    Παράλληλα, η αναθεώρηση της S&P τον Απρίλιο ανέφερε ότι η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2024 θα είναι σημαντική για την αξιολόγηση της.

    Το αναθεωρημένο έλλειμμα, μαζί με την αβέβαιη σχέση με την ΕΕ, θα πρέπει να είναι αρκετά για την S&P για να εξετάσει το ενδεχόμενο αρνητικής προοπτικής, ωθώντας την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας περαιτέρω προς το καθεστώς junk», καταλήγει η SG.

    Διαβάστε επίσης: 

    Moody’s – Fitch: Βάζουν το αξιόχρεο του Ισραήλ στο μικροσκόπιο, πιθανή υποβάθμισή του

    Νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων από 1η Ιανουαρίου 2024 – Καταργείται το πέναλτι 30%

    Ραβασάκια – φωτιά σε όσους χρωστούν τέλη κυκλοφορίας – Ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση απαλλαγής



    ΣΧΟΛΙΑ