• Οικονομία

    Ραβασάκια – φωτιά σε όσους χρωστούν τέλη κυκλοφορίας – Ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση απαλλαγής

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


    Τελευταία ευκαιρία να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας που χρωστούν από τα προηγούμενα έτη θα έχουν οι ιδιοκτήτες τους, με την ΑΑΔΕ να στέλνει ενημερωτικά σημειώματα, με τα οποία θα τους ειδοποιεί ότι έχουν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και θα πρέπει είτε να δηλώσουν πως τα έχουν σε ακινησία είτε να τα πληρώσουν.

    Με Οδηγία που εξέδωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, όσοι χρωστούν τέλη κυκλοφορίας από το 2018 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα βεβαιωθεί το χρέος στην εφορία από τις 25 έως τις 30 Νοεμβρίου. Στην πράξη η εφορία τρέχει να βεβαιώσει τα ποσά, πριν αυτά παραγράφουν στο τέλος του έτους.

    Το ηλεκτρονικό μήνυμα της εφορίας

    Αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν λάβει ήδη από τις 10 Οκτωβρίου μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ, οι οποίες έχουν οφειλές από τέλη κυκλοφορίας για το 2018 και τους ενημερώνει ότι υφίσταται δυνατότητα να δηλώσουν μέχρι 09/11/2023 μέσω της εφαρμογής myCar την πραγματική κατάσταση του οχήματός τους υποβάλλοντας το κατάλληλο δικαιολογητικό προκειμένου να εκπέσουν των τελών κυκλοφορίας

    Ταυτόχρονα, έχει ανοίξει ήδη η εφαρμογή στο myCar με τα οχήματα που εμφανίζουν οφειλές από τέλη κυκλοφορίας έτους 2018 ανά ιδιοκτήτη. Η εφαρμογή θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 09/11/2023.

    Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

    Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που εμφανίζουν οφειλές τελών κυκλοφορίας έτους 2018, εισέρχονται, από 10/10/2023 και έως 09/11/2023, με τους κωδικούς Taxisnet στην εφαρμογή myCar και δηλώνουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το όχημά τους για το έτος οφειλής ή/και επόμενα έτη (πχ κλεμμένο, διαγραμμένο, σε ακινησία, απαλλασσόμενο, κλπ), επισυνάπτοντας το σχετικό δικαιολογητικό που αποδεικνύει τη μη οφειλή των τελών κυκλοφορίας του έτους αυτού.

    Μετά τις 09/11/2023, οι ιδιοκτήτες δύνανται μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου», να δηλώνουν το λόγο μη οφειλής τελών κυκλοφορίας επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το γεγονός, χωρίς αυτή τους η ενέργεια να ανακόπτει τη διαδικασία της βεβαίωσης.

    Οι Δ.Ο.Υ. σε πραγματικό χρόνο λαμβάνουν την πληροφόρηση για την κατάσταση του κάθε οχήματος βάσει της δήλωσης του ιδιοκτήτη και διορθώνουν την εικόνα του οχήματος στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων για το διάστημα όπως προκύπτει από το σχετικό δικαιολογητικό που επισυνάπτει, δηλαδή αν ένα όχημα προκύπτει ότι κυκλοφορούσε στο εξωτερικό για περισσότερα του ενός έτη, τότε διορθώνεται η εικόνα για όλα τα έτη (τίθεται σε αναγκαστική ακινησία για το διάστημα αυτό).

    Στις περιπτώσεις που από τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά δεν αποδεικνύεται η μη υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας 2018, τότε οι περιπτώσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται στη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας μετά του προστίμου.

    Σε κάθε περίπτωση που ιδιοκτήτης οχήματος στον οποίον έχουν βεβαιωθεί τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2018 (μετά του προστίμου), προσκομίσει εκ των υστέρων δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη μη οφειλή είτε των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου είτε μόνο του προστίμου, τα ανωτέρω γίνονται δεκτά από τη Δ.Ο.Υ. και η οφειλή διαγράφεται κατά περίπτωση.

    Διαβάστε επίσης

    Μπρα ντε φερ για το νέο τιμολόγιο ρεύματος: Τέλη του μήνα οι ανακοινώσεις

    Θεόδωρος Δουζόγλου: Οι άφαντες επενδύσεις και τα κλειστά Χίλτον του επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα

    Άνοιξε η πλατφόρμα για τέλη κυκλοφορίας με το μήνα



    ΣΧΟΛΙΑ