• Οικονομία

    Ημέρα αναβάθμισης – Αισιοδοξία για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την S&P

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών


    Προ των πυλών για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σήμερα το βράδυ από τον μεγάλο αμερικανικό οίκο Standard Poors είναι η Ελλάδα.

    Πηγές που είναι σε θέση να  γνωρίζουν «που το πάει» η S&P αποπνέουν αέρα αισιοδοξίας για μια θετική έκβαση στην αξιολόγηση που είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθεί πριν το τέλος της ημέρας,  έχοντας την αίσθηση πως πάμε για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

    Υπενθυμίζεται πως ο οίκος έχει ήδη δώσει θετική προοπτική στην αξιολόγηση έχοντας βαθμολογήσει τα ελληνικά ομόλογα μια κλίμακα κάτω από την επενδυτική.

    Στα μεγάλα αβαντάζ για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση είναι η υπεραπόδοση της οικονομίας η οποία τρέχει σταθερά με ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο της ευρωζώνης ενώ παράγει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και φέτος, με το στόχο να τοποθετείται στο 1,1% του ΑΕΠ, χωρίς όμως να αποκλείονται θετικές εκπλήξεις μέχρι τη λήξη της χρονιάς.

    Εάν πριν το τέλος της ημέρας η S&P επιβεβαιώσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα μιλούμε για μια εξέλιξη που αποτελεί ορόσημο στην διαδικασία βελτίωσης της αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου καθώς η S&P μαζί με την Moodys και τη Fitch είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους στον κόσμο, διαθέτει ευρύ δίκτυο και φυσικά είναι επιλέξιμος από την ΕΚΤ.

    Για την Ελλάδα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από την S&P έχει ιδιαίτερη αξία καθώς η χώρα θα ξεκινήσει να γίνεται  «ορατή» σε μια μεγάλη δεξαμενή κεφαλαίων που λόγω απουσίας επενδυτικής βαθμίδας δεν τοποθετούνται στην Ελλάδα.

    Αυτό, ειδικά εάν και η Fitch δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα την 1η Δεκεμβρίου,  από πηγές στην αγορά εκτιμάται πως μπορεί να εξασφαλίσει επιπλέον ζήτηση της τάξης των 7 δισ. ευρώ για τα ελληνικά ομόλογα τα οποία θα περάσουν αυτόματα στην κατηγορία των επιλέξιμων assets για μια σειρά από διεθνείς παίκτες και διαχειριστές κεφαλαίων που μέχρι σήμερα εκ καταστατικού δεν μπορούσαν να κάνουν τοποθετήσεις στη χώρα.

    Κάτι τέτοιο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στην αγορά, θα καταστήσει ευκολότερη την υλοποίηση του δανειακού προγράμματος της χώρας τον επόμενο χρόνο, ενώ θα συμβάλλει και στην ποιοτική αναβάθμιση των επενδυτών που τοποθετούνται στο ελληνικό χρέος καθώς η ελληνική οικονομία θα περνά από τη ζώνη του υψηλού κινδύνου στην ασφαλή περιοχή της επενδυτικής βαθμίδας.

    Ταυτόχρονα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εν μέσω ισχυρής αβεβαιότητας στις αγορές λόγω και του αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου εκτιμάται πως θα ενισχύσει και σημειολογικά το ελληνικό αφήγημα.

    Όπως επίσης και το ότι θα μιλούμε για τη δεύτερη αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα από επιλέξιμο από την ΕΚΤ οίκο σε διάστημα σχεδόν ενός μήνα (είχε προηγηθεί η DBRS τον Σεπτέμβριο).

    Την Πέμπτη η Citi εκτίμησε πως η S&P θα δώσει την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα δεδομένης της τρέχουσας πορείας του ΑΕΠ και της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας την σημασία που έχει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από έναν οίκο που ανήκει στους τρεις μεγαλύτερους στον κόσμο (MoodysS&PFitch) .

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ