• ΑΓΟΡΕΣ

    J.P. Morgan: S&P και Fitch αναβαθμίζουν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα

    Jamie Dimon, CEO της J.P. Morgan Chase

    Jamie Dimon, CEO της JP Morgan Chase


    Η J.P. Morgan προβλέπει ότι οι οίκοι αξιολόγησης S&P και Fitch Ratings θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με αυτό, υπάρχει υψηλή πιθανότητα να δούμε αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο S&P από ΒΒ+ με θετική προοπτική σε ΒΒΒ- με σταθερή προοπτική στην αναθεώρηση που θα διεξαχθεί στις 20 Οκτωβρίου. Επίσης, η τράπεζα αναφέρει ότι η Fitch Ratings αναμένεται να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα τον Δεκέμβριο, με την τρέχουσα αξιολόγηση να είναι ΒΒ+.

    «Ως εκ τούτου, η αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, με την τρέχουσα αξιολόγηση να είναι ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές την 1η Δεκεμβρίου θα είναι κρίσιμη και αναμένουμε ότι η Fitch Ratings θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα τον Δεκέμβριο», προβλέπει η JPM.

    H JPM εξηγεί ότι οι ευρωπαϊκοί δείκτες ομολόγων στην ευρωπαϊκή αγορά που παρακολουθούν funds και διαχειριστές απαιτούν αξιολόγηση σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον δύο από τους τρεις σημαντικούς οίκους αξιολόγησης S&P, Moody’s και Fitch προκειμένου να αρχίσουν να περιλαμβάνονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε ορισμένους από τους δείκτες ομολόγων.

    Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος προβλέπει ότι το ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα φτάσει τα 223 δισ. ευρώ φέτος, με ανάπτυξη της οικονομίας στο 2,4%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 4,2%, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα κυμανθεί γύρω στο 1,3%. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 1,9%. Το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 160%, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει ελλειμματικό με ποσοστό -9,2% σε σχέση με το ΑΕΠ.

    Η J.P. Morgan προβλέπει μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων και μείωση των αποδόσεων τους (spreads) με τα γερμανικά ομόλογα. Προβλέπεται ότι το ελληνικό spread θα μειωθεί από 135 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους και θα διατηρηθεί στις 130 μονάδες βάσης για τουλάχιστον 12 μήνες.

    Τέλος, σύμφωνα με το ημερολόγιο δημοπρασιών του δεύτερου εξαμήνου του 2023 που δημοσίευσε ο ΟΔΔΗΧ, η Ελλάδα θα διεξάγει την μηνιαία δημοπρασία στις 18 Οκτωβρίου, με τις λεπτομέρειες της δημοπρασίας να ανακοινώνονται την 17η Οκτωβρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζες: «Ελκυστικά» σημεία εισόδου στις μετοχές τους βλέπουν οι αναλυτές – Πού βάζουν τον πήχη

    Mytilineos: Γιατί οι αναλυτές βλέπουν ευκαιρία ανόδου στη μετοχή παρά το +70% φέτος!

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με Viohalco, Cenergy, Lamda, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, και τις τραπεζικές μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ