• Οικονομία

    Πάουελ: «Παράθυρο» για νέα αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο

    Τζερόμ Πάουελ


    Ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ άφησε ανοιχτό παράθυρο για νέα αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο. Η Federal Reserve διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία και την αποφασιστικότητα για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, υπογράμμισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ μιλώντας λίγο μετά την απόφαση για τη δεύτερη διαδοχική αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

    Ο διοικητής της Fed υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και σε αυτό το πλαίσιο η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να εκτιμά ότι η κατάλληλη στρατηγική θα είναι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

    Τι ανέφερε ο Πάουελ

    “Ο ρυθμός των αυξήσεων θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα στοιχεία και την εξέλιξη της οικονομίας”, ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι “άλλη μια ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση” ενδεχομένως να είναι η κατάλληλη προσέγγιση στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για άλλη μία αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.

    “Μέχρι τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα έχουμε άλλες δύο μετρήσεις του πληθωρισμού και άλλες δύο μετρήσεις για την αγορά εργασίας και θα κάνουμε την απόφαση μας τότε”, ανέφερε.

    Προειδοποίησε πάντως ότι αν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού συνεχίζουν να ξεπερνούν τις προβλέψεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ακόμα μεγαλύτερη αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης.

    Διαβάστε επίσης

    FED: Προχώρησε σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης



    ΣΧΟΛΙΑ