ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συρρίκνωση εμφάνισε το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.
Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ στο τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 1,4%, την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 1%.
Η εξασθένιση αποδίδεται κυρίως στο εμπορικό έλλειμμα ρεκόρ που κατέγραψε η χώρα, το οποίο διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο επίπεδο των 113 δισ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο, έναντι 87 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Μόνο το εμπορικό έλλειμμα οδήγησε σε μείωση του ΑΕΠ κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες.
Άλλοι παράγοντες που επηρέασαν τη μείωση του ΑΕΠ ήταν η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού λόγω της παραλλαγής Όμικρον, η εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλά σχεδόν 40 ετών, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς και η μείωση των κρατικών δαπανών και η μείωση των αποθεμάτων.
Οι καταναλωτικές δαπάνες και οι επιχειρηματικές επενδύσεις, παρέμειναν ισχυροί. Οι δαπάνες των νοικοκυριών προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αυξήθηκαν κατά 2,7%, έναντι ανόδου 2,5% στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ οι επενδύσεις των επιχειρήσεις σημείωσαν άλμα 15,3%.
Το ΑΕΠ των ΗΠΑ είχε ενισχυθεί κατά 6,9% στο τέλος του προηγούμενου έτους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Eurobank: Υπερκάλυψη 5 φορές για το ομόλογο Tier 2 ύψους €400 εκατ. – Ισχυρή ζήτηση ύψους €2 δισ.
- Χρ. Δήμας: 1.250 φορείς του Δημοσίου ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους στο Μητρώο της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις
- Metlen: Στρατηγική συνεργασία με ΕΑΓΜΕ – Νέοι ορίζοντες στη βιώσιμη εξόρυξη και παραγωγή αλουμινίου
- Στο gov.gr οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις – Πότε ξεκινάει η αποστολή