• Οικονομία

    Συνάντηση Γ. Βρούτση – Θεσμών: Στο επίκεντρο η ψηφιοποιημένη σύνταξη και οι αποφάσεις ΣτΕ για νόμο Κατρούγκαλου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    •  Αργυρώ Μαυρούλη

    Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η πρώτη ενημερωτική συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τους επικεφαλής των δανειστών.

    Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μαζί με το επιτελείο του, παρουσίασε στους θεσμούς το πλαίσιο της ψηφιοποιημένης σύνταξης, ενώ σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου, τους εξήγησε ότι η κυβέρνησή αναμένει την απόφαση του ΣτΕ για να προχωρήσει σε αλλαγές, σε ό,τι αφορά στην ενοποίηση των Ταμείων και τα ποσοστά αναπλήρωσης.

    Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», υπογράμμισε ότι, με την ψηφιοποιημένη σύνταξη, μέσα στον πρώτο χρόνο, το 33% των αιτήσεων συνταξιοδότησης θα εκδίδονται αυτόματα και ψηφιοποιημένα. Μέσα σε δυο χρόνια, το 80% και πλέον.

    Σημείωσε, τελικά, ότι η ολοκλήρωσή του πρακτικά θα σημαίνει την πλήρη ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του κάθε ασφαλισμένου της χώρας και άρα την συντόμευση του χρόνου απονομής των συντάξεων εντός τριμήνου.

    Είναι χαρακτηριστικό, όπως τους εξήγησε, ότι σήμερα υπάρχει μεγάλη αναμονή που, σε πλήθος περιπτώσεων, όπως αυτή της διαδοχικής ασφάλισης, μπορεί να ξεπερνάει ακόμα και τα δύο έτη.

    Από την πλευρά των θεσμών έγινε αναφορά στον τρόπο καταβολής των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων, σημειώνοντας ότι θα πρέπει η ελληνική πλευρά να δει την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον τρόπο χορήγησης τους. Πρόκειται για ένα θέμα, που αποτελεί εκκρεμότητα από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ