• Οικονομία

    Το σχέδιο της κυβέρνησης για το φορολογικό: Σε δύο δόσεις οι φοροελαφρύνσεις-Οι αλλαγές στις 120 δόσεις

    «Χτίζεται» το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Εφ΄όλης της ύλης συναντήσεις ξεκινούν από σήμερα οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για τις εκκρεμότητες της μεταμνημονιακής εποπτείας.

    Η κυβέρνηση ενημέρωσε τις τρεις προηγούμενες ημέρες τους εκπροσώπους των δανειστών, που βρέθηκαν στην Αθήνα με αφορμή το συνέδριο του Economist, για το σχέδιο φορολογικής χαλάρωσης και τα μέτρα που πρόκειται να λάβει για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δίνοντάς τους  τις πρώτες διατάξεις αλλά και τεκμηριώσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει πρωτίστως ένα μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει αρχικά τροποποιήσεις στην ρύθμιση των 120 δόσεων και ενδεχομένως μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς οι θεσμοί χρειάζονται χρόνο ώστε να εξετάσουν το σύνολο των ρυθμίσεων που θέλει να νομοθετήσει η Αθήνα.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το πρώτο νομοσχέδιο που θα έλθει άμεσα στη Βουλή (στο τέλος Ιουλίου) αναμένεται να περιέχει τις αλλαγές στις 120 δόσεις, μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε δύο χρόνια, κίνητρα για την αγορά ακινήτων, την ενεργειακή εξοικονόμηση και αρκετές παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, ενώ ίσως περιλαμβάνεται το χρονοδιάγραμμα μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο δόσεις ( 20% το 2020 και 10% το 2021), και η μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα εστίασης.

    Το δεύτερο νομοσχέδιο, το οποίο πιθανότατα θα έλθει το φθινόπωρο με την οριστικοποίηση του νέου προϋπολογισμού και θα πρέπει να πάρει πρώτα την τελική έγκριση των θεσμών, θα περιλαμβάνει τις μειώσεις φόρων στα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τις αλλαγές στο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και τη σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι θεσμοί είναι θετικοί για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά επιφυλακτικοί για αλλαγές στο καθεστώς των επιχειρήσεων που χρωστούν στο Δημόσιο.

    Εν τω μεταξύ χθες σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε μεν θετική επί της αρχής την πρόθεση μείωσης των φόρων καθώς είναι φιλική προς την ανάπτυξη αλλά πρόσθεσε με νόημα ότι το ερώτημα είναι πως αυτό χρηματοδοτείται.

    Στις βασικές προτεραιότητες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:

    1. Φορολογική μεταρρύθμιση που θα απλοποιεί τη φορολογική διαδικασία, μείωση φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα ενσωματώνει φορολογικά κίνητρα για αγορά ακινήτων και έρευνα και ανάπτυξη, θα ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
    2.  Βελτίωση πλαισίου ρυθμίσεων οφειλών στην εφορία με μείωση ελάχιστου ποσού δόσης, με μείωση επιβαρύνσεων οφειλών που υπάγονται σε ρύθμιση.
    3. Βελτίωση επενδυτικού περιβάλλοντος, με απεμπλοκή εμβληματικών επενδύσεων, δημιουργία πιο αποτελεσματικού κράτους, μείωση γραφειοκρατίας.
    4. Τόνωση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, με καλύτερη εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και μείωση των οφειλών του δημοσίου στον ιδιωτικού τομέα.
    5. Ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης προς του πιο αδύναμους πολίτες, με ενίσχυση προγραμμάτων για μακροχρόνια ανέργους

    Τι αλλάζει στις 120 δόσεις για χρέη προς την Εφορία

    Κύριος στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να διευκολύνει την ένταξη στην ρύθμιση, μειώνοντας την κατώτατη δόση και το επιτόκιο. Ταυτόχρονα σχεδιάζονται πρόνοιες ώστε οι οφειλέτες να μην χάνουν εύκολα την ρύθμιση εάν υποπέσουν σε κάποια λάθη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, με τις αλλαγές που σχεδιάζονται η ελάχιστη μηναία δόση αναμένεται να μειωθεί στα 20 ευρώ από τα 30 ευρώ που είναι σήμερα. Το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνεται η εκάστοτε εναπομένουσα οφειλή, σχεδιάζεται να περιορισθεί από 5% σε 3%.

    Το «κούρεμα» του ελάχιστου ύψους της δόσης αφορά μόνο όσους χρωστούν από 2.400-3.000

    Όσοι έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους από 200 έως 2.400 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους σε 10 έως 120 δόσεις των 20 ευρώ η κάθε μία.

    Ειδικότερα , η διάταξη που θα περιέχεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, στα τέλη Ιουλίου, θα προβλέπει ότι το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης για οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ θα μειωθεί από τα 30 στα 20 ευρώ.

    Εκτός από τη μείωση του ελάχιστου ποσού των δόσεων, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει και άλλες βελτιώσεις. Μεταξύ αυτών είναι η διευκόλυνση όσων έχουν ήδη δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν χρήματα που εισέρχονται στους λογαριασμούς αυτούς για να μπουν στη ρύθμιση, δεδομένου ότι αυτά κατάσχονται αμέσως, πριν προλάβει ο οφειλέτης να ενταχθεί στη ρύθμιση.

    Οι πρώτες φορολογικές μειώσεις θα αποτυπωθούν στο σχέδιο νόμου, που θα ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου.

    Οι επικεφαλής των θερμών Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φρανσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ΕSM) θα έχουν σήμερα μια πρώτη συζήτηση με τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης για όλες τις παρεμβάσεις καθώς και τις εκκρεμότητες σε μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και φοροελαφρύνσεις.

    Πρόκειται για τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων, με τους εκπροσώπους των πιστωτών ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η αποστολή στοιχείων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για την κοστολόγηση των φορολογικών παρεμβάσεων που σχεδιάζονται.

    Η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές αναμένεται να κορυφωθεί το Σεπτέμβριο, με πρώτο μεγάλο ορόσημο τη συνεδρίαση του EWG στις 5 Σεπτεμβρίου και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020.

     



    ΣΧΟΛΙΑ