• Οικονομία

    Σήμερα η αποπληρωμή εισφορών για τον Ιανουάριο-Λάθος ειδοποιητήρια για 47.000 ασφαλισμένους


    Έως και σήμερα 28 Φεβρουαρίου μπορούν να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές για το μήνα Ιανουάριο περίπου 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες). Όπως είχε γράψει το «Mononews», τα ειδοποιητήρια αναρτήθηκαν το προηγούμενο σαββατοκύριακο από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και περιελάμβαναν τις μειωμένες εισφορές που υπολογίστηκαν με βάση το 13,3% του εισοδήματος τους αντί το 20% που ίσχυε το 2017.

    Ωστόσο, η διοίκηση του ΕΦΚΑ εντόπισε λάθη στον υπολογισμό των εισφορών για 47.000 ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα κυρίως μηχανικοί του Δημοσίου να καλούνται να πληρώσουν που δεν ανταποκρίνονται στο εισόδημα τους, Πρόκειται κυρίως για μηχανικούς οι οποίοι ενώ είναι μισθωτοί στο Δημόσιο, έλαβαν εκ παραδρομής ειδοποιητήριο για να πληρώσουν ως αυτοαπασχολούμενοι την ελάχιστη εισφορά των 158 ευρώ το μήνα. Το λάθος προκάλεσε την παρέμβαση της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΕΜΔΥΔΑΣ), η οποία με επιστολή της κατήγγειλε το πρόβλημα στον ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews» υπάρχουν κι άλλοι μη μισθωτοί που έλαβαν ειδοποιητήρια και καλούνται να καταβάλουν επιπλέον ασφαλιστικές, καθώς ακόμη δεν υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση των συστημάτων του πρώην ΙΚΑ με τον πρώην ΟΑΕΕ. Σε ασφαλισμένο μηχανικό, ο οποίος εκτός από το ελεύθερο επάγγελμα του είναι και μισθωτός σε εταιρεία, το σύστημα υπολόγισε τις εισφορές που πρέπει να καταβάλει μόνο από το επάγγελμα του ζητώντας του τις ανώτατες εισφορές, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσει τα ποσά που καταβάλλει ως μισθωτός.

    Ο ΕΦΚΑ εξέδωσε χθες ανακοίνωση, λέγοντας πως αποσύρθηκαν τα συγκεκριμένα λανθασμένα ειδοποιητήρια και διεγράφησαν οι εγγραφές Ιανουαρίου 2019 από τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες. Όσοι είναι υπόχρεοι καταβολής εισφορών ως αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν τα σωστά ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου μαζί με τις εισφορές Φεβρουαρίου 2019. Ειδικά για 123 περιπτώσεις πάγιων εντολών κι επειδή δεν μπορεί να ανακληθεί η εντολή είσπραξης μέσω πάγιας εντολής, θα αναληφθούν σήμερα τα χρήματα των εισφορών από τον λογαριασμό του ασφαλισμένου και ακολούθως ο ΕΦΚΑ θα τα επανακαταθέσει.

    Αναλυτικά το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή κατά τη διαδικασία υπολογισμού και έκδοσης των νέων εισφορών δεν ελήφθησαν υπόψη τα εισοδήματα μισθωτών υπηρεσιών σε μεμονωμένες περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης. Κατά τον ΕΦΚΑ, το πρόβλημα οφείλεται σε εκ παραδρομής λανθασμένη παραδοχή στο Μηχανογραφικό Σύστημα. Αυτό είχε σαν συνέπεια 47.034 ασφαλισμένοι να αντιμετωπιστούν ως ενεργοί αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και άρα να εισφοροδοτηθούν με την ελάχιστη μηνιαία εισφορά. Οι ασφαλισμένοι αυτοί κανονικά δεν θα ήταν υπόχρεοι καταβολής εισφορών για την επιχειρηματική δραστηριότητα, θα έπρεπε να καταβάλουν μόνο 10 ευρώ υπέρ ανεργίας ή θα κατέβαλαν μικρότερη εισφορά από την ελάχιστη μηνιαία (158 ευρώ).

    Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ τα συγκεκριμένα ειδοποιητήρια αποσύρθηκαν και διεγράφησαν οι εγγραφές Ιανουαρίου 2019 από τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες. Επίσης αναρτήθηκε μήνυμα στη μερίδα των ασφαλισμένων, ώστε να μην λαμβάνεται υπόψη η εισφορά Ιανουαρίου κατά τον έλεγχο προϋποθέσεων ενημερότητας και εκδόθηκε σχετικό ενημερωτικό έγγραφο. Σύμφωνα και με τα προσωποποιημένα μηνύματα που έλαβαν οι εν λόγω ασφαλισμένοι, ήδη διενεργείται έλεγχος επαλήθευσης με σκοπό την εκ νέου ανάρτηση μαζί με τις εισφορές Φεβρουαρίου 2019. Στο ενδιάμεσο διάστημα οι εισφορές Ιανουαρίου 2019 δεν θα είναι απαιτητές για την χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας, ικανότητας κλπ.

    Ειδικά για 123 περιπτώσεις πάγιων εντολών κι επειδή δεν ήταν δυνατή η ανάκληση της εντολής είσπραξης μέσω πάγιας εντολής – λόγω προθεσμιών που τίθενται από το Διατραπεζικό Σύστημα – ο ΕΦΚΑ ενημέρωσε τους ασφαλισμένους πως θα εμφανιστούν στον τραπεζικό τους λογαριασμό δύο εγγραφές, ανάληψη και, εκ των υστέρων, κατάθεση, του ποσού εισφοράς.

    Τέλος, κατά τον ΕΦΚΑ επιβεβαιώθηκαν οι ορθές παραδοχές στην ΗΔΙΚΑ προκειμένου να αναρτηθούν εκ νέου οι ορθές εισφορές με την έκδοση Φεβρουαρίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρχονται μέσα στο Σαββατοκύριακο τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του Ιανουαρίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι εισφορές θα πληρώσουν τον Ιανουάριο ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες (παραδείγματα)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκλειστικά στο mononews: Όλη η ΚΥΑ για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους κάτω των 25 ετών



    ΣΧΟΛΙΑ