• Οικονομία

    Σήμα στις αγορές για την Ελλάδα από την DBRS

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Σήμα στις αγορές για την Ελλάδα από την DBRS

    DBRS


    Με αγωνία αναμένεται η σημερινή «ετυμηγορία» του καναδικού οίκου αξιολόγησης DBRS που ανοίγει τα χαρτιά του για την ελληνική οικονομία, με μεγάλο ερώτημα εάν θα «χαρίσει» στην Ελλάδα μια βαθμίδα αναβάθμισης ή θα κρατήσει πιο συντηρητική στάση βελτιώνοντας την προοπτική της αξιολόγησης μόνο ή – στο πιο απαισιόδοξο σενάριο – να μην προβεί σε καμία αλλαγή.

    Στο ενδεχόμενο αναβάθμισης ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι πιο αισθητός σε σχέση με την πρόσφατη αναβάθμιση που απέσπασε η ελληνική οικονομία από τη Scope Ratings καθώς η DBRS είναι στην ομάδα των τεσσάρων (Moody’s, Standard & Poor’s, Fitch, DBRS), τις αξιολογήσεις των οποίων λαμβάνει υπόψιν η ΕΚΤ για τις αποφάσεις της. Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη έκθεση της ομάδας των τεσσάρων που θα ανακοινωθεί σήμερα, καθώς στις 22 Σεπτεμβρίου αναμένεται η S&P και στις 19 Νοεμβρίου η Moody’s.

    Η ελληνική οικονομία παραμένει εκτός επενδυτικής βαθμίδας και η ανάκτηση της είναι το κεντρικό ζητούμενο προκειμένου η χώρα να αλλάξει επίπεδο ως προς το είδος και την ποιότητα των επενδυτικών κεφαλαίων που προσελκύει, στέλνοντας ίσως το πιο ξεκάθαρο σινιάλο στις διεθνείς αγορές πως ο μακρύς κύκλος της αναξιοπιστίας που σημάδεψε την εποχή των μνημονίων έχει πλέον κλείσει όχι μόνο τυπικά, αλλά ουσιαστικά.

    Η ελπίδα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι πως η επενδυτική βαθμίδα θα προκύψει μέχρι τα τέλη του 2022, το αργότερο αρχές 2023, η μεγάλη προσδοκία είναι όμως αυτό να συμβεί νωρίτερα και όχι αργότερα.

    Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν είναι ίσως ασύνδετη από τις μεγάλες αποφάσεις τις οποίες θα λάβει η ΕΚΤ για την επιλεξιμότητα των ελληνικών τίτλων όταν θα ξεκινήσει να αποσύρεται σταδιακά το PEPP καθώς ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η ελληνική οικονομία από τους θεσμούς, τη στιγμή που θα βγαίνει (το πιθανότερο τον Ιούνιο) από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, θα είναι ένα σημαντικό σήμα από μόνο του προς την διεθνή επενδυτική κοινότητα.

    Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο αναλυτής της Scope Ratings μιλώντας χθες στο mononews.gr ο οίκος έχει την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να απολαμβάνει την υποστήριξη των Ευρωπαϊκών θεσμών κάτι που είναι κρίσιμο για την οικονομική σταθερότητα της χώρας, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

    Προς το παρόν η ισχυρή ανάκαμψη που εμφανίζει το «ελατήριο» της ανάπτυξης, τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία του τουρισμού φέτος, που όπως όλα δείχνουν κινείται καλύτερα του θετικού σεναρίου, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ο «συνωστισμός» επενδυτών για πεδία με ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι ψηφιακές τεχνολογίες και το Real Estate, είναι θετικά στοιχεία για τις αγορές.

    Το κρίσιμο θέμα είναι πλέον όλα αυτά να υλοποιηθούν, γρήγορα, να ξεκινήσει δηλαδή εκείνο που η Κριστίν Λαγκάρντ επαναλάμβανε μονότονα σε άλλους καιρούς: implementation, implementation, implementation…Αυτό, όπως εκτιμούν παράγοντες στην αγορά χρέους, θα είναι και το μεγάλο game changer για την ουσιαστική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους 12 – 18 μήνες, σε συνδυασμό με το να δοθούν ισχυρά σινιάλα πως παρά το σοκ της πανδημίας ο πειρασμός ενός δημοσιονομικού «ξεχειλώματος» δεν θα βρει ακροατήριο στην κυβέρνηση, ούτε όσο θα πλησιάζουμε στο (τυπικά) εκλογικό 2023…

    Διαβάστε επίσης:

    Scope Ratings στο mononews: Αυτό που θέλουν οι αγορές από την Ελλάδα

    Στις αγορές ο… ελέφαντας των Βρυξελλών: Νέο ομόλογο 9 δισ. για τα δάνεια της πανδημίας

    Τα 2+1 επόμενα βήματα στην ελληνική αγορά ομολόγων



    ΣΧΟΛΙΑ