• ΑΓΟΡΕΣ

    Στις αγορές ο… ελέφαντας των Βρυξελλών: Νέο ομόλογο 9 δισ. για τα δάνεια της πανδημίας

    Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, Κομισιόν

    Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, Κομισιόν


    Στις αγορές με επταετές ομόλογο επιστρέφει η Κομισιόν αναζητώντας 9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος που υλοποιεί για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες των κρατών για την ανάκαμψη μετά την πανδημία.

    Πρόκειται για το επόμενο βήμα στο πρόγραμμα μαμούθ που έχει εξαγγείλει και ενεργοποιήσει η Κομισιόν μέσω του οποίου σχεδιάζει να δανειστεί περί το 1 τρισ. ευρώ εντός της προσεχούς πενταετίας για να τροφοδοτήσει επιχορηγήσεις και δάνεια στα κράτη – μέλη προκειμένου αυτά να ορθοποδήσουν από την πανδημία και να μετασχηματίσουν τις οικονομίες τους με πράσινο και ψηφιακό πρόσημο.

    800 δισ.

    Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το Bloomberg σχεδόν το ένα τρίτο από τα περίπου 800 δισ. ευρώ θα είναι πράσινα ομόλογα, που θα ξεκινήσει να τα διαθέτει στις αγορές η Κομισιόν τον Οκτώβριο.

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η έκδοση αναμένεται να συναντήσει ισχυρή ζήτηση καθώς υπάρχει σχετική έλλειψη «χαρτιών» στην αγορά και η κεντρική τράπεζα μπορεί να αγοράσει έως το 50% των εκδόσεων της ΕΕ.  Σύμφωνα με το χρηματοδοτικό πλάνο η Κομισιόν θα δίνει το παρόν στις αγορές τακτικά μέχρι το τέλος του έτους με κοινοπρακτικές εκδόσεις και εκδόσεις βραχυπρόθεσμων χρεογράφων. Με δεδομένο πως τα κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν ζητήσει μόνο 492 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις μέχρι τώρα, το σύνολο των 800 δισ. ευρώ ίσως να μην απαιτηθεί έως το 2026, σύμφωνα με αναλυτές της Danske Bank όπως αναφέρει στο δημοσίευμα του το Bloomberg.

    Ποιοι τρέχουν την έκδοση

    Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υποχωρήσουν οι προσφορές σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις στο πλαίσιο του NGEU, καθώς όσο πιο τακτικά θα εμφανίζεται η Κομισιόν στις αγορές, τόσο μικρότερο θα είναι το κίνητρο σε επενδυτές να σπεύδουν να κάνουν υπερπροσφορές. Την έκδοση των 9 δισ. ευρώ «τρέχουν» η Morgan Stanley, η Goldman Sachs, LBBW, Natwest Markets Plc και Societe Generale.

    Η νέα έκδοση της Κομισιόν έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την διπλή έκδοση που πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αιφνιδιάζοντας τις αγορές. Επρόκειτο για μια στρατηγική επιλογή που είχε να κάνει, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, και με το ότι από εδώ και στο εξής θα παίζουν μπάλα στην αγορά οι μεγάλοι παίκτες.

    Αφενός η Κομισιόν, που είναι ένας ειδικός εκδότης χρέους, αφετέρου οι μεγάλες οικονομίες της ΕΕ στο πλαίσιο των πολύ διευρυμένων ετησίων δανειακών προγραμμάτων που υλοποιούν κάθε χρόνο, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν ανοίγει το δρόμο και για το πλαίσιο της αγοράς των πράσινων ομολόγων, καθώς θα εκδώσει σχεδόν 250 δισ. ευρώ των νέων αυτών χρεογράφων, εγκρίνοντας προ ημερών ένα ανεξάρτητα αξιολογούμενο πλαίσιο για τα πράσινα ομόλογα και σχεδιάζοντας να εκδώσει το πρώτο μέσα στον Οκτώβριο.

    Ελληνικό πράσινο ομόλογο

    Όπως έχει αποκαλύψει το Mononews, η έκδοση του πρώτου ελληνικού πράσινου ομολόγου θα πρέπει να αναμένεται από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετά. Είναι δε πολύ σημαντικό από τη στιγμή που η Ελλάδα θα προχωρήσει με την είσοδο της και σε αυτή την αγορά, των πράσινων ομολόγων, αφενός να έχει επαρκή δεξαμενή ώριμων έργων με τα οποία θα συνδέσει την έκδοση τους για λόγους αξιοπιστίας απέναντι στους, ξένους, επενδυτές. Αφετέρου να εξασφαλίσει πως θα είναι σε θέση να κτίζει σταδιακά πάνω σε μια δεξαμενή τέτοιων έργων καθώς είναι βέβαιο πως δεν θα είναι προς όφελος της γενικότερης εικόνας της ελληνικής αγοράς χρέους, μια ή δύο εκδόσεις συγκυριακού χαρακτήρα, αλλά μια μόνιμη και σταδιακά μεγαλύτερη παρουσία στη συγκεκριμένη αγορά που θα κερδίζει ολοένα περισσότερο ειδικό βάρος.



    ΣΧΟΛΙΑ