• Οικονομία

    Σήμα για σφίξιμο του δημοσιονομικού ζωναριού από το 2024 θα στείλει το Eurogroup

    Από προηγούμενη Συνεδρίαση του Eurogroup

    Από προηγούμενη Συνεδρίαση του Eurogroup


    Σε ακόμα πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική από το ερχόμενο έτος αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο τελευταίο Eurogroup του καλοκαιριού.

    Από τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση έχει υποχωρήσει και τα μέτρα στήριξης αποσύρονται, θα δοθεί το «σήμα» στα κράτη μέλη να ξεκινήσουν τον περιορισμό των ελλειμμάτων που προέκυψαν από τα προηγούμενα χρόνια.

    «Εάν δεν υπάρξουν νέα σοκ από τις τιμές της ενέργειας, θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, χρησιμοποιώντας ό,τι έχουμε εξοικονομήσει για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων το συντομότερο δυνατό το 2023 και το 2024», αναφέρεται στο προσχέδιο δήλωσης του Eurogroup που έχει διαρρεύσει.

    Η προετοιμασία των νέων προϋπολογισμών για το 2024

    Μάλιστα, στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ), Niels Thygesen, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει την πρόσφατη έκθεση του ΕΔΣ σχετικά με τον δημοσιονομικό προσανατολισμό της ζώνης του ευρώ.

    Στόχος του Eurogroup είναι να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη μέλη, ενόψει της κατάρτισης των νέων προϋπολογισμών του 2024.

    Κι αυτό γιατί η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι για τις 16 Οκτωβρίου, όταν οι περισσότερες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) θα πρέπει να υποβάλουν τα προσχέδια των νέων προϋπολογισμών τους στις αρχές Οκτωβρίου.

    Οι στόχοι της Αθήνας

    Με βάση το πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει στείλει η Αθήνα στις Βρυξέλλες στα τέλη του περασμένου Απριλίου, προβλέπεται πως από το 2024 και μετά, το πρωτογενές αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα 1,1% για το 2023, 2,1% το 2024, 2,3% το 2025 και 2,5% το 2026.

    Μάλιστα, στο ίδιο κείμενο αναφέρεται πως οι προεκλογικές εξαγγελίες, όπως αυτές που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και περιλαμβάνει το 50% των δεσμεύσεων της ΝΔ, δεν διαταράσσει τον στόχο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στην περιοχή του 2% για τα επόμενα χρόνια.

    Το ψηφιακό ευρώ

    Οι υπουργοί θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους σχετικά με το ψηφιακό ευρώ, σε συνέχεια της νομοθετικής δέσμης για το ενιαίο νόμισμα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28 Ιουνίου.

    Οι προτάσεις της Επιτροπής θα αποτελέσουν αντικείμενο διεξοδικών πολιτικών συζητήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

    Το ψηφιακό ευρώ θα είναι μια ψηφιακή μορφή «χρήματος κεντρικής τράπεζας» που εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για λιανική χρήση παράλληλα, για παράδειγμα, με το φυσικό χρήμα.

    Σύμφωνα με τα όσα έχουν «αποκαλυφθεί» έως σήμερα για το εν λόγω εγχείρημα, το ψηφιακό ευρώ θα μπορεί να:

    *συμπληρώνει τα μετρητά και τις καταθέσεις

    *στηρίζει την καινοτομία και την ψηφιοποίηση της οικονομίας της ΕΕ

    *αποτρέπει κινδύνους μη ρυθμιζόμενων λύσεων πληρωμών

    *ενισχύει τον διεθνή ρόλο του ευρώ και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ

    *συμβάλλει στην οικονομική ένταξη, αυξάνοντας τις επιλογές, τον ανταγωνισμό και την προσβασιμότητα των ψηφιακών πληρωμών.

    Μάλιστα, με βάση το χρονοδιάγραμμα, στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στο στάδιο υλοποίησης του ψηφιακού ευρώ.

    Κατά το στάδιο υλοποίησης, το οποίο μπορεί να διαρκέσει περίπου τρία έτη, θα αναπτυχθεί ουσιαστικά το ψηφιακό ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιατί οι αγορές δεν φοβούνται το ελληνικό χρέος – Τα 7+1 πλεονεκτήματα που βλέπουν οι ξένοι επενδυτές

    Eurogroup: Αναζητείται «γραμμή ισορροπίας» ανάμεσα σε μέτρα στήριξης και αυξήσεις μισθών – Απόσυρση των μέτρων για την ενέργεια

    Κεραμέως: Φεύγουν οι περιορισμοί για τους απόδημους – Υπάρχουν οδηγίες προς τους εργαζομένους για τον καύσωνα



    ΣΧΟΛΙΑ