• Οικονομία

    Eurogroup: Αναζητείται «γραμμή ισορροπίας» ανάμεσα σε μέτρα στήριξης και αυξήσεις μισθών – Απόσυρση των μέτρων για την ενέργεια

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου


    Τη σταδιακή απόσυρση όλων των μέτρων στήριξης που έχουν εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά κράτη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ζήτησε τo Eurogroup στη σημερινή συνεδρίασή του.

    Οι τιμές στην ενέργεια έχουν αποκλιμακωθεί σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, διαψεύδοντας όσους υποστήριζαν τα εφιαλτικά σενάρια, ωστόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση παραδέχθηκε πως «οι τιμές παραμένουν υψηλές σε σχέση με το παρελθόν και γι’ αυτό πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση και να διαφοροποιηθούν οι πηγές προμήθειας».

    Ο Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι από την πλευρά του σημείωσε πως «οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών τις πρώτες πέντε εβδομάδες του 2023 έπεσαν στο 7,5% έναντι 37% το αντίστοιχο διάστημα του 2021, και υπό το πρίσμα της πτώσης των τιμών ενέργειας, πρέπει να επιτραπεί στις κυβερνήσεις να σταματήσουν τα μέτρα στήριξης και αυτά που μείνουν να γίνουν πιο στοχευμένα».

    Ωστόσο, έκδηλη ήταν η ανησυχία των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πορεία του πληθωρισμού, εν μέσω ισχυρών πιέσεων που δέχεται η ευρωπαϊκή οικονομία. Άλλωστε, οι χειμερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν προβλέπουν πως σε επίπεδο Ευρωζώνης η ανάπτυξη θα κινηθεί φέτος στο 0,9% και το 2024 στο 1,5% (για την Ελλάδα προβλέπει ανάπτυξη 1,2% το 2023 και 2,2% το 2024).

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου το βασικό σενάριο που εξετάζεται πλέον, δεν προβλέπει ύφεση φέτος στην Ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι παραμένουν μια σειρά από κίνδυνοι.

    Κίνδυνος το σπιράλ πληθωρισμού

    Ένας απ’ αυτούς είναι η εξεύρεση μιας «γραμμής ισορροπίας» ανάμεσα στα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και τις αυξήσεις μισθών, κι αυτό για να μην αναζωπυρωθεί ο πληθωρισμός. «Μέχρι στιγμής οι αποφάσεις ήταν ζυγισμένες και αυτό πρέπει να συνεχιστεί» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

    Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σημείωσαν μάλιστα, πως θα πρέπει να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των ευάλωτων νοικοκυριών, προωθώντας τις διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων – εργοδοτών.

    Διαβάστε επίσης

    Ντόναχιου (Eurogroup): «Η Eυρωζώνη έχει διατηρήσει την ανθεκτικότητά της»

    Σταϊκούρας: «Οι σημερινές προβλέψεις της ΕΕ επιβεβαιώνουν τις θετικές προοπτικές της Ελλάδας»

    Δανειακή Σύμβαση 80 εκατ. ευρώ για την Κοινωνικο-Οικονομική Δίκαιη Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας



    ΣΧΟΛΙΑ