• Οικονομία

    Σε νέες συμπληγάδες η εφοδιαστική αλυσίδα – Μεγάλη καθυστέρηση στις παραγγελίες από Σανγκάη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Νέα προβλήματα στην ήδη διαταραγμένη εφοδιαστική αλυσίδα φέρνει το αυστηρό lockdown στη Σανγκάη. Οι καθυστερήσεις στις δρομολογημένες παραγγελίες από το λιμάνι της πόλης ξεπερνούν τις 25 μέρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη, δημιουργώντας ακόμη έναν πονοκέφαλο σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ήδη διογκώσει τα προβλήματα που εμφανίστηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2021 αμέσως μετά την άρση των lοcklown διεθνώς. Πλέον η καινούρια κρίση λόγω κορονοϊού στην Κίνα δημιουργεί αφενός εκ νέου  καθυστερήσεις στις παραδόσεις αφετέρου διακοπή της παραγωγής σε δεκάδες εργοστάσια που είναι κρίσιμα για τον παγκόσμιο εφοδιασμό.

    Όπως επισημαίνει στο mononews o πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, «από το λιμάνι της Σανγκάης διακινούνται 43,5 εκατ. containers ετησίως, ενώ μηνιαίως έχει το ρεκόρ 4,2 εκατ. Σε διακοπή λειτουργίας εκτός του λιμανιού έχουν τεθεί εκατοντάδες εργοστάσια στην ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα να διογκώνονται, να μεγεθύνονται και να συσσωρεύονται τα προβλήματα παραδόσεων και καθυστερήσεων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα».

    Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι ότι «η διακοπή λειτουργίας της παραγωγής και των θαλασσιών μεταφορών, προ διετίας είχε προκαλέσει καθυστερήσεις 4-12 μηνών κάτι που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται. Οι καθυστερήσεις φόρτωσης και μεταφοράς στις ήδη δρομολογημένες παραγγελιές έχουν ξεπεράσει τις 25 ημέρες και διευρύνονται με άγνωστο το πόσο ακόμα».

    «Σύντομα και στην Ελλάδα τα προβλήματα»

    Ο κ. Κορκίδης εκτιμά ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δούμε προβλήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη, αφού ο Πειραιάς έχει άμεση σύνδεση με τη Σαγκάη και λειτουργεί ως διαμετακομιστικό κέντρο για πολλά εμπορεύματα.

    Τα προϊόντα στα οποία αναμένονται προβλήματα σύμφωνα με τον ίδιο είναι:

    • είδη τεχνολογίας,
    • κινητής τηλεφωνίας,
    • παιχνιδιών,
    • ένδυσης-υπόδησης,
    • επίπλων,
    • ανταλλακτικών αυτοκινήτων
    • πρώτων υλών
    • αλλά και του επαγγελματικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

    Από την πλευρά τους, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως προς το παρόν τα σημαντικότερα προβλήματα, με καθυστερήσεις στις παραδόσεις εντοπίζονται κυρίως σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

    Η ανησυχία ωστόσο για την κατάσταση που θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες είναι έκδηλη στην αγορά. Ενδεικτικά είναι όσα ανέφερε και ο διευθύνων σύμβουλος της Praktiker Hellas Δημήτρης Γαλάνης σε πρόσφατη εκδήλωση της εταιρείας επισημαίνοντας ότι , στην «καθημερινότητα του retail» περιλαμβάνονται πλέον τα διαρκή προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

    Σημείωσε ότι οι εταιρείες πλέον  δεν γνωρίζουν πότε θα έρθουν τα φορτία που έχουν παραγγείλει ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στα εποχικά ειδή. Καθώς αφενός πρέπει να αναζητήσουν προμηθευτές σε εναλλακτικές αγορές και αφετέρου να έχουν διαθέσιμους χώρους για να βάλουν τα προϊόντα που φτάνουν τελικά με μεγάλη καθυστέρηση από προηγούμενες τους παραγγελίες και είναι πλέον εκτός εποχής.



    ΣΧΟΛΙΑ