• Οικονομία

    Σε γραμμή Κουμουνδούρου ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

    Φραγκίσκος Κουτεντάκης

    Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης


    Παντού… ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής του οποίου προϊσταται ο φίλος από τα παλιά του κ. Α. Τσίπρα, αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τέως πρωθυπουργού, κ. Φρ. Κουτεντάκης. Ο οποίος θεωρεί ότι το προσχέδιο που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών «ακολουθεί σε γενικές γραμμές ακολουθεί τη δομή παρουσίασης του περσινού προσχεδίου καθώς εμφανίζει τα δημοσιονομικά μεγέθη απευθείας σε δεδουλευμένη βάση και σε δύο σενάρια, το σενάριο βάσης (πίνακας 2.1) και το σενάριο μετά παρεμβάσεων».

    Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, αμφισβητεί ευθέως τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2020, ο οποίος, προβλέπεται ότι θα είναι διπλάσιος των εκτιμήσεων για τις χώρες της ευρωζώνης. Ο ρυθμός ανάπτυξης 2,8% που στοχεύει η κυβέρνηση για την επόμενη χρονιά είναι διπλάσιος του 1,4% για τις χώρες της ευρωζώνης και βασίζεται στις επεκτατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, όπως η μείωση της φορολογίας, σημειώνει το ΓΠτΒ.

    Η υπόθεση αυτή είναι επί της αρχής ορθή, τουλάχιστον όσον αφορά τη ζήτηση. Ωστόσο, όπως τονίζεται, «το εύρος της ενδέχεται να περιοριστεί εξαιτίας των αντισταθμιστικών παρεμβάσεων. Πρόσθετες πηγές κινδύνου για το ρυθμό μεγέθυνσης προέρχονται από την επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας και από την κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης.

    Συμπερασματικά, το προσχέδιο προϋπολογισμού 2020 είναι συμβατό με την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου, ωστόσο υπάρχουν αβεβαιότητες που σχετίζονται με τα περιθώρια εξοικονομήσεων των λειτουργικών δαπανών, την αποτελεσματικότητα των κινήτρων για ηλεκτρονικές συναλλαγές και το ύψος του ρυθμού μεγέθυνσης. Η ορθή του εκτέλεση εξαρτάται από οικονομικές συμπεριφορές και συνθήκες που βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό έξω από τον άμεσο έλεγχο των δημοσιονομικών αρχών. Συνεπώς, συνιστούμε επαγρύπνηση προκειμένου να διορθωθούν πιθανές αποκλίσεις».



    ΣΧΟΛΙΑ