• Οικονομία

    Σε εφαρμογή το «Myergani.gov.gr» – Το πρώτο εξάμηνο του 2022 η ψηφιακή κάρτα

    Σε εφαρμογή το «Myergani.gov.gr» - Το πρώτο εξάμηνο του 2022 η ψηφιακή κάρτα

    Κωστής Χατζηδάκης


    Άμεση πρόσβαση στα δεδομένα που έχει καταχωρήσει η επιχείρηση- εργοδότης θα έχει πλέον και ο εργαζόμενος μέσω της εφαρμογής «Myergani.gov.gr», την οποία παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης με στόχο να εξαλειφθεί η μαύρη εργασία και να αντιμετωπιστεί η υποδηλωμένη εργασία.

    Ήδη έχει ενεργοποιηθεί η εφαρμογή και οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που τους αφορούν, όπως οι σχέσεις εργασίας, η πλήρη λίστα όλων των δηλώσεων και οι πληρωμές από μέτρα στήριξης λόγω πανδημίας. Τον Φεβρουάριο θα είναι έτοιμο και το app για τις κινητές συσκευές, προκειμένου όλα τα δεδομένα να είναι διαθέσιμα σε πραγματικό χρόνο. Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας ο εργαζόμενος αποκτά περισσότερη δύναμη.

    Ταυτόχρονα τίθεται σε εφαρμογή από την εταιρεία ΟΤΕ, ως αναδόχου εταιρείας, η δεύτερη εφαρμογή για την πάταξη της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, μέσω της ψηφιακής κάρτας θα γίνεται η καταγραφή του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων, οι υπερωρίες που πραγματοποιούνται, προκειμένου να σταματήσει η παραβατικότητα που βλάπτει τους εργαζόμενους αλλά και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που τηρούν την εργασιακή νομοθεσία.

    Myergani.gov.gr

    Όπως επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, η ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας είναι ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και ένα πρωτοποριακό εργαλείο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιβάλλοντας ισότητα ανάμεσα στις επιχειρήσεις. Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα επιδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και θα ξεκινήσει από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που ήδη εφαρμόζουν συστήματα ωρομέτρησης και στη συνέχεια σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτους μεγέθους.

    Το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα είναι έτοιμος ο εγκέφαλος που θα λαμβάνει και θα καταχωρεί όλες τις πληροφορίες από τον εργοδότη και εργαζόμενο. Εντός του πρώτου εξαμήνου θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας με παρακολούθηση δεδομένων σε τράπεζες και σούπερ-μάρκετ και μετά στις υπόλοιπες επιχειρήσεις μεσαίες και μικρότερες. Με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θα περιοριστεί κυρίως η απλήρωτη υπερεργασία.

    Myergani.gov.gr

    Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι το πρώτο εξάμηνο θα μπουν μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά στόχος είναι να μπουν οι μεσαίες και οι μικρές όπου εντοπίζονται παραβάσεις. Ακόμη θα υπάρξει διάλογος με τους κλάδους προκειμένου συναινετικά να βρεθεί λύση για τον τρόπο εφαρμογής του συστήματος της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

    Η τρίτη εφαρμογή για την ολοκλήρωση του ψηφιακού εκσυγχρονισμού είναι η μετεξέλιξη του ΕΡΓΑΝΗ σε ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Η υλοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2022 με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, του διοικητικού φόρτου, τη ψηφιοποίηση των διαδικασιών και την ολιστική αντιμετώπιση ζητήματος.

    Myergani.gov.gr

    Με αυτό τον τρόπο η ανεξάρτητη αρχή της επιθεώρησης εργασίας θα μπορεί να κάνει στοχευμένους ελέγχους, έχοντας όλα τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Με αυτό τον τρόπο θα επιβάλλεται άμεσα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, πρόστιμο 10.500 ευρώ για αδήλωτους εργαζόμενους. Αυτοματοποιημένα θα γίνεται απεικόνιση των προστίμων που έχουν επιβληθεί.

    Η γενική γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη επισήμανε ότι άμεσα θα ενεργοποιηθεί και η αυτοματοποίηση της υποβολής ΑΠΔ μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, όπου με διαφάνεια, αντικειμενικότητα θα αντλούνται δεδομένα για το ασφαλιστικό και το εργασιακό.

    Myergani.gov.gr

    Ταυτόχρονα επισήμανε ότι εξετάζεται μέσω του «Myergani.gov.gr» να μπορούν να γίνουν και καταγγελίες εργαζομένων για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας, υπό αυστηρό πλαίσιο τήρησης προσωπικών δεδομένων. Αρχικά ψηφιακή κάρτα θα εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις με πενθήμερο ή εξαήμερο πλήρους απασχόλησης παροχής υπηρεσιών και εντάσεως εργασίας, μετά θα ενταχθούν οι επιχειρήσεις με εξαήμερο απασχόλησης και βιομηχανίες και μετά ειδικά καθεστώτα απασχόλησης.

    Σε επόμενο στάδιο μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα δηλώνεται και η τηλεργασία, όπου θα καταγράφεται ο χρόνος απασχόλησης και θα τηρείται το δικαίωμα αποσύνδεσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Δώρο Χριστουγέννων: Σήμερα η καταβολή σε όσους μπήκαν σε αναστολή ή στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

    Ηλεκτρονικά η μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου



    ΣΧΟΛΙΑ