• Οικονομία

    Ρουμπινί: Τα σενάρια του «Dr Doom» για το μεσανατολικό και πώς θα επηρεάσουν τις αγορές

    • Bloomberg
    Rubini

    Nuriel Rubini (Nouriel Roubini) Οικονομολόγος


    Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές υποβαθμίζουν για την ώρα τον κίνδυνο μιας «μαζικής σύγκρουσης σε όλη τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο οικονομολόγος Nouriel Roubini.

    Οι επενδυτές πιστεύουν ότι το Ισραήλ «δεν έχει άλλη επιλογή από το να πάει στη Γάζα και να απαλλαγεί από τη Χαμάς», ανέφερε  ο Ρουμπίνι στη Francine Lacqua του Bloomberg στο περιθώριο των ετήσιων συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μαρακές.

    Οι αγορές τιμολογούν ένα βασικό σενάριο στο οποίο «το Ισραήλ καταλαμβάνει τη Γάζα, με τα πράγματα να είναι άσχημα μεν, αλλά η σύγκρουση να παραμένει περιορισμένη», είπε.

    Το «αρνητικό σενάριο»

    Ωστόσο, ο Ρουμπίνι τόνισε ότι υπάρχει και το «αρνητικό σενάριο» στο οποίο εμπλέκονται το Ιράν και ο Λίβανος, διακινδυνεύοντας τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

    «Αν συνέβαινε αυτό, φυσικά η προμήθεια πετρελαίου από τον Κόλπο θα διαταράσσονταν, το πετρέλαιο θα σημείωνε άνοδο και ο οικονομικός αντίκτυπος θα ήταν τεράστιος», επεσήμανε.

    «Δεν είναι το βασικό σενάριο, αλλά είναι ένας κίνδυνος», συμπλήρωσε.

    Το δίλλημα για τις τράπεζες

    Εξήγησε μάλιστα ότι εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν, αυτό θα ήταν ένα «στασιμοπληθωριστικό σοκ» και ένα «τεράστιο δίλημμα για τις κεντρικές τράπεζες».

    Σημειώνεται ότι ο Ρουμπίνι, καθηγητής οικονομικών και διεθνών επιχειρήσεων στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, είναι γνωστός για τις δυσοίωνες δηλώσεις του και τα καταστροφικά σενάριά του, τα οποία του έδωσαν το παρωνύμιο «Dr Doom».

    Ο ίδιος προειδοποίησε εκτός άλλων για μια «καταστροφή» πριν από την οικονομική κρίση του 2008, ενώ πολλοί τον ακολουθούν πιστά για τις συχνά αντισυμβατικές απόψεις του.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιάννης Στουρνάρας στο Reuters: Ελπίζω το ΤΧΣ να πουλήσει σε μακροπρόθεσμους επενδυτές

    Knot (ΕΚΤ): Απειλή για τον πληθωρισμό οι συγκρούσεις Ισραήλ-Χαμάς

    Σεντένο (ΕΚΤ): Μάλλον κλείνει ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ