• Οικονομία

    Σεντένο (ΕΚΤ): Μάλλον κλείνει ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων

    • NewsRoom

    Μάριο Σεντένο, επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης


    Σήμα για λήξη του κύκλου των αυξήσεων των επιτοκίων έδωσε σήμερα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Σεντένο.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ, πιθανότατα έφτασε στο τέλος του, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχωρεί ταχύτερα απ’ ό,τι αυξήθηκε.

    “Μπορούμε να αναμένουμε την ολοκλήρωση του κύκλου των επιτοκίων, με βάση τις παρούσες συνθήκες“, τόνισε ο Σεντένο σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα.

    Όπως μεταδίδει το Reuters, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η απόφαση της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων “έφερε την απαραίτητη προβλεψιμότητα της νομισματικής πολιτικής, αναφέροντας ρητά ότι το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων είναι συμβατό με τη σύγκλιση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα προς τον στόχο” του 2%.

    Σημειώνεται ότι η αύξηση τον περασμένο μήνα ήταν η δέκατη διαδοχική, ωστόσο η ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι τον Οκτώβριο θα κάνει μια παύση.

    Βέβαια, εντός του διοικητικού συμβουλίου εξακολουθεί να επικρατεί διχασμός, ως προς το εάν η νομισματική σύσφιγξη πρέπει να ολοκληρωθεί ή να συνεχιστεί.

    Λαγκάρντ: Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για όσο χρειαστεί

    Εντούτοις, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε σήμερα ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

    Οι μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ «θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια θα καθοριστούν σε αρκετά περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί», ανέφερε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

    «Αντιμετωπίσαμε μια σειρά από επικαλυπτόμενα σοκ προσφοράς και ζήτησης που δημιούργησαν ένα σύνθετο και ταχέως μεταβαλλόμενο μακροοικονομικό τοπίο.

    Τούτο οδήγησε σε μια μετατόπιση της χάραξης της νομισματικής πολιτικής.

    Κάποτε οι κεντρικές τράπεζες στις προηγμένες οικονομίες ήταν αντιμέτωπες με την υπέρβαση του κατώτερου ορίου των επιτοκίων.

    Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, έχουν προβεί στον ταχύτερο κύκλο αύξησης επιτοκίων στην ιστορία», δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ΕΚΤ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Άδωνις Γεωργιάδης: Στα €1.500 ο μέσος μισθός στην Ελλάδα στη λήξη της θητείας μου

    Μπόστιτς (Fed): Τα υψηλά επιτόκια πρέπει να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα

    ΤτΕ: Διευρύνθηκε η «ψαλίδα» των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων

    ──────────────────                           

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ