• Οικονομία

    Knot (ΕΚΤ): Απειλή για τον πληθωρισμό οι συγκρούσεις Ισραήλ-Χαμάς

    • NewsRoom
    Klass Knot, επικεφαλής Κεντρικής Τράπεζας Ολλανδίας, μέλος ΔΣ ΕΚΤ

    Klass Knot, επικεφαλής Κεντρικής Τράπεζας Ολλανδίας, μέλος ΔΣ ΕΚΤ


    Με το βλέμμα στο πετρέλαιο, όπως η πλειοψηφία των επενδυτών, η ΕΚΤ κρατάει στάση αναμονής για τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

    Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να υποχωρεί αλλά να παραμένει εύθραυστος σε αστάθμητους οικονομικούς παράγοντες, η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το πρωί του περασμένου Σαββάτου άνοιξε ένα ακόμα μέτωπο για τους ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι σε λίγες εβδομάδες θα συνεδριάσουν για τα επιτόκια.

    Βαρόμετρο οι τιμές πετρελαίου

    «Οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, εάν και άλλα έθνη της περιοχής εμπλακούν στη σύγκρουση, διατηρώντας έτσι την τρέχουσα άνοδο των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε τη Δευτέρα ο Klaas Knot, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της  ΕΚΤ.

    Η δήλωσή του συμφωνεί με την πλειοψηφία των αναλυτών και των οικονομολόγων που υποστηρίζουν ότι αν η σύγκρουση παραμείνει υπόθεση των δύο πλευρών, οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες ακολουθούν καθοδική πορεία τις τελευταίες εβδομάδες, δεν θα επηρεαστούν.

    Η πιθανή εμπλοκή του Ιράν ανησυχεί αρκετούς αναλυτές, οι οποίοι όμως σημειώνουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να υπάρχουν προβλέψεις σχετικά με την πορεία του πετρελαίου και τις επιπτώσεις στις αγορές.

    Αγωνία για τον πληθωρισμό

    Με τα επιτόκια της ΕΚΤ να έχουν εκτοξευτεί στο 4,5% και τη Κριστίν Λαγκάρντ να φαίνεται ότι ναι μεν έχει αφήσει πίσω της τις νέες αυξήσεις αλλά όχι και τη νομισματική σύσφιξη, με διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μία νέα άνοδος του πληθωρισμού θα ήταν άσχημα νέα για την Ευρώπη.

    «Εάν η σύγκρουση οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου σε σημαντική άνοδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό θα ήταν φυσικά ένα νέο ανοδικό σοκ για τον πληθωρισμό», ξεκαθάρισε ο  Knot μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    «Προς το παρόν, οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι πιο ισορροπημένοι από ό,τι ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα”, είπε. “Θα παρακολουθούμε από συνεδρίαση σε συνεδρίαση αν αυτό παραμένει έτσι».

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Όπισθεν ολοταχώς σε χαμηλά 5μήνου, δεν κρατάει τις 1.220 μονάδες

    ΟPEC: Ανεβάζει το outlook για τη ζήτηση πετρελαίου – Ο ΔΟΕ βλέπει σταδιακή μείωση

    Ηχούν οι σειρήνες σε όλο το Ισραήλ – Αυξάνονται οι νεκροί

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ