• Οικονομία

    Reuters: Ξανά στις αγορές για €10-12 δισ. η Ελλάδα το 2021

    • NewsRoom
    ελληνικη οικονομια


    Περί τα 10-12 δισ. ευρώ σχεδιάζει να δανειστεί η Ελλάδα, μέσω της έκδοσης βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χρέους το 2021

    Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν το ίδιο ποσό δανείστηκε και το 2020, ενώ, όπως επεσήμανε το Reuters, επικαλούμενο δύο κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για μία προσπάθεια της χώρας να διασφαλίσει τη συνεχή παρουσία της στις αγορές ομολόγων.

    Το 2020, η Ελλάδα εξέδωσε επταετή, 10ετή και 15ετή κρατικά ομόλογα, ενώ άντλησε συνολικά 12 δισ. Ευρώ, επωφελούμενη από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που “προκάλεσε” το πρόγραμμα αγοράς assets της ΕΚΤ.

    «Θέλουμε να αντλήσουμε περί τα 10-12 δισ. Ευρώ το 2021, ενώ οι νέες εκδόσεις θα έχουν χρόνο ωρίμανσης μικρότερο και μεγαλύτερο των 10 ετών», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

    Η Ελλάδα, με αξιολόγηση Ba3 από τη Moody’s, επέστρεψε στις διεθνείς αγορές ομολόγων το 2017, μετά από απουσία ετών.

    Δοκίμασε τις αγορές με εκδόσεις κάποιων ομολόγων μέχρι το τέλος του 2019, όταν ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε ένα πλήρες πρόγραμμα δανεισμού για το 2020, για πρώτη φορά από το 2009, που είχε σταματήσει να βγαίνει στις αγορές.

    «Θέλουμε μια συνεχή παρουσία στις αγορές με τουλάχιστον μία έκδοση ανά τρίμηνο, για τους επόμενους 15 μήνες», ανέφερε ένας δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα μειώθηκε στο 0,6% από το περίπου 2,5% στα δεκαετή ομόλογα, μετά από την ένταξη της στο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ για την πανδημία.

    Η χώρα έχει συσσωρεύσει ένα αποθεματικό μετρητών περίπου 35 δισ. Ευρώ, αρκετό για να καλύψει δύο χρόνια χρέους που λήγει, με την προϋπόθεση ότι θα μετακληθούν τα έντοκα γραμμάτια.

    Πρέπει στο επόμενο έτος να αποπληρώσει 6 δισ. Ευρώ σε χρέος και 5,5 δισ. Ευρώ σε τόκο στο επόμενο έτος.

    Διαβάστε ακόμη:

    Χιλιάδες εργοδοτικές αυθαιρεσίες με το δώρο Χριστουγέννων

    Σταϊκούρας: Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμμετοχή του δημοσίου μέχρι 21% στη νέα ΕΛΒΟ

    MEGA: Αλλάζει η ημερομηνία προβολής των MAD Video Music Awards 2020

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ