• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Χιλιάδες εργοδοτικές αυθαιρεσίες με το δώρο Χριστουγέννων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αδειοδωρόσημο Χριστουγέννων


    «Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες από εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα για μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων μέχρι χθες, στο κέντρο πληροφόρησης και ενημέρωσης της ΓΣΕΕ και στα εργατικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, μόνο στην ΓΣΕΕ οι καταγγελίες ξεπερνούν τις 300, ενώ ίδια είναι η εικόνα σε όλα τα τηλεφωνικά κέντρα των ομοσπονδιών. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες βρίσκουν διάφορες ευφάνταστες δικαιολογίες, προκειμένου να αιτιολογήσουν τη μη καταβολή του δώρο. Kάτι που, όπως προβλέπει ο νόμος, μπορεί να κινήσει την αυτόφωρη διαδικασία.

    Για παράδειγμα, σε μεγάλη εταιρεία, ο επιχειρηματίας, που έχει θέσει σε αναστολή όλο το προσωπικό, τους είπε ότι δεν μπορεί να καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων, γιατί ο λογιστής βρίσκεται και αυτός σε αναστολή και δεν μπορεί να το υπολογίσει. Στη συγκεκριμένη, βέβαια, εταιρεία οι υπάλληλοι είναι σε αναστολή μόνο στα χαρτιά, καθώς η επιχείρηση τους ζητά να εργαστούν κανονικά, υπό την απειλή ότι θα αναστείλει την λειτουργία της.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Mononews», στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιχειρηματίες – εργοδότες δηλώνουν απειλητικά στους εργαζόμενους ότι δεν έχουν χρήματα για την καταβολή του δώρου και τους δίνουν ως μοναδική επιλογή την υποβολή καταγγελίας στην αστυνομία.

    Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εργοδοτών που κατέβαλαν ένα μέρος του δώρου και το υπόλοιπο υποσχέθηκαν να το αποπληρώσουν έως το τέλος του έτους, ζητώντας την κατανόηση του προσωπικού. Πολλές είναι οι περιπτώσεις των εργοδοτών που ζήτησαν από το προσωπικό τους να επιστρέψουν μέρος ή και ολόκληρο το Δώρο Χριστουγέννων που πιστώθηκε στους λογαριασμούς τους, ενώ άλλοι ζήτησαν τμήμα από το Δώρο που κατέβαλε το κράτος για τους μήνες που ήταν σε αναστολή από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο.

    Απών το ΣΕΠΕ

    Κι ενώ επικρατεί αυτή η κατάσταση στην αγορά εργασίας, η πενταψήφια γραμμή καταγγελιών 15512 στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας λειτουργεί με ώρες Δημοσίου!!!!! Χθες, μετά τις τρεις το μεσημέρι, όταν εκατοντάδες εργαζόμενοι διαπίστωσαν ότι δεν έλαβαν δώρο, καλώντας για να το καταγγείλουν ανώνυμα, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος, άκουγαν με έκπληξη τον τηλεφωνητή του ΣΕΠΕ να τους γνωστοποιεί ότι το κέντρο λειτουργεί μόνο 10:00 με 14:00…

    Όπως αναφέρει ο γραμματέας τύπου της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία άλλη διέξοδο, λόγω της απουσίας των ελεγκτικών μηχανισμών, παρά μόνο να πάνε μόνοι τους να καταγγείλουν τους εργοδότες τους στην αστυνομία, για να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

    Κάτι που, ασφαλώς, δεν γίνεται, διότι φοβούνται ότι την επόμενη μέρα δεν θα έχουν δουλειά. Μάλιστα, για να καταγγείλουν τους εργοδότες, θα πρέπει να κλείσουν και ραντεβού στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα λόγω της πανδημίας.

    «Δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά και ειδικά σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν αυξημένη προστασία, ο ελεγκτικός μηχανισμός αδυνατεί να διαχειριστεί το μέγεθος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Χιλιάδες συνάδελφοι επικοινωνούν με τα συνδικάτα για να καταγγείλουν τη μη καταβολή του δώρου, οδηγώντας κι εμάς τους ίδιους σε άτυπο ρόλο ελεγκτή, ρόλος που συνάδει σε κρατικούς λειτουργούς κι όχι συνδικαλιστές», αναφέρει ο κ. Καραγεωργόπουλος.

    Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος, αν δεν του καταβληθεί το Δώρο

    Η ΓΣΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση για το τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος εάν δεν του καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων στις 21 Δεκεμβρίου.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας:

    «Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότh. Παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατόν, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες. Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων».

    Καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων

    Καταγγελίες υπάρχουν και για εργοδότες που κάθε μήνα ζητούν να πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ή 800 ευρώ (για το Νοέμβριο) που καταβάλλεται από το κράτος επειδή βρίσκονται σε αναστολή. Πάνω από 26.000 μισθωτοί έχουν απευθυνθεί στη ΓΣΕΕ από 19 Μαρτίου έως και 30 Νοεμβρίου και οι περισσότεροι, δηλαδή το 34% – περίπου 8.840 εργαζόμενοι ανέφεραν πως εξαναγκάστηκαν να δουλεύουν κατά την διάρκεια της αναστολής ή της τηλεργασίας. Οι καταγγελίες αφορούσαν σε επιχειρήσεις που, ενώ έθεταν σε αναστολή τους εργαζόμενους και φυσικά, τους καλούσαν να απασχοληθούν κανονικά.

    Ένα ποσοστό 11% των εργαζομένων που πήραν τηλέφωνα στην ομάδα πληροφόρησης της Γενικής Συνομοσπονδίας έκανε καταγγελία σχετικά με την άδεια ειδικού σκοπού. Eνα ποσοστό της τάξης του 8% κάλεσε για να βρει διέξοδο σε θέματα αδειών και δώρων εορτών.

    Περίπου 5,5% των εργαζομένων αντιμετώπισε θέμα απόλυσης ή γενικά απώλειας θέσης εργασίας, ένα 4,5% είχε πρόβλημα με την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Eνα 4% κατήγγειλε θέμα που σχετίζεται με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Tο 3,5% αυτών που κάλεσαν είχε πρόβλημα με τις συλλογικές συμβάσεις, με απλήρωτες υπερωρίες και υπερεργασία.

    Τέλος, 3% των ανθρώπων που απευθύνθηκαν στην «Αντι- Covid-19» ομάδα υποστήριξης της ΓΣΕΕ υπέστη μείωση μισθών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Βρούτσης: Καταβάλλεται σήμερα το δώρο Χριστουγέννων και ο μισθός Νοεμβρίου του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

    Σταϊκούρας: Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμμετοχή του δημοσίου μέχρι 21% στη νέα ΕΛΒΟ

    Σκλαβενίτης: «Λύγισε» το e-shop από την αυξημένη ζήτηση – Μετά από μια εβδομάδα η παράδοση των παραγγελιών

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ