• Οικονομία

    Reuters: Για πρώτη φορά αποπληρωμή δανείων ύψους 2,7 δις ευρώ από την Ελλάδα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα

    • NewsRoom
    Υπουργείο Οικονομικών

    Υπουργείο Οικονομικών


    Νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα θα αποπληρώσει δάνεια 2,7 δις ευρώ η Ελλάδα, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης που έλαβε από άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά τη δεκαετή κρίση χρέους της, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.

    «Σκοπεύουμε να αποπληρώσουμε νωρίτερα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων GLF που λήγουν το 2023», δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η πληρωμή θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

    Με αυτόν τον τρόπο θα εξομαλύνουμε το προφίλ του χρέους μας και θα μειώσουμε τις δανειακές μας ανάγκες για το επόμενο έτος σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    Η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μαζί δάνεισαν στη χώρα περισσότερα από 260 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξέσπασε στα τέλη του 2009, σε αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα.

    Η Αθήνα εξόφλησε το ΔΝΤ, το οποίο της παρείχε 28 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2014, τον Απρίλιο, δύο χρόνια πριν από τον προγραμματισμό και σχεδιάζει παρόμοια στρατηγική με τα δάνεια διάσωσης της ευρωζώνης.

    Οι χώρες της ευρωζώνης παρείχαν στην Ελλάδα 53 δισεκατομμύρια ευρώ σε διμερή δάνεια της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF) κατά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, με λήξεις να επεκτείνονται έως το 2041. Με την προγραμματισμένη πληρωμή η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει συνολικά 8 δισ. ευρώ, είπε ο αξιωματούχος.

    Διαβάστε επίσης:

    Δημοσιονομικός χώρος πάνω από 2 δισ. λόγω… ανάπτυξης

     



    ΣΧΟΛΙΑ