• Οικονομία

    Ρεκόρ στα περιθώρια διύλισης σε ΗΠΑ και Ευρώπη

    • NewsRoom


    Τα περιθώρια διύλισης ντίζελ, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά, καθώς οι απεργίες στα γαλλικά διυλιστήρια επιδεινώνουν την παγκόσμια έλλειψη καυσίμων απόσταξης.

    Οι τιμές για το ντίζελ, το πετρέλαιο θέρμανσης και άλλα προϊόντα διύλισης ήταν ήδη αυξημένες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η παγκόσμια ικανότητα παραγωγής καυσίμων μειώθηκε από το κλείσιμο πολλών διυλιστηρίων τα τελευταία δύο χρόνια.

    Υψηλό ρεκόρ σε Ευρώπη και ΗΠΑ – Μείωση για την Γαλλία

    Οι γαλλικές απεργίες για τους μισθούς των εργαζομένων έχουν πάρει έως και το 60% της ικανότητας διύλισης της χώρας -η οποία αποδίδει έως και 50% ντίζελ- εκτός σύνδεσης, διακόπτοντας τον εφοδιασμό σχεδόν στο ένα τρίτο των πρατηρίων και αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αξιοποιήσει στρατηγικά αποθέματα.

    Τα περιθώρια διύλισης πετρελαίου ντίζελ στην Ευρώπη και τα περιθώρια αποστάγματος στις ΗΠΑ σημείωσαν υψηλό ρεκόρ περίπου 77 δολαρίων το βαρέλι τη Δευτέρα, αν και υποχώρησαν σε περίπου 68 δολάρια την Τρίτη. Τα αυξανόμενα περιθώρια ντίζελ προκύπτουν από έναν συνδυασμό προγραμματισμένης συντήρησης του διυλιστηρίου που έχει επιδεινωθεί από τις γαλλικές απεργίες, δήλωσε ο Koen Wessels, επικεφαλής αναλυτής προϊόντων πετρελαίου στη συμβουλευτική Energy Aspects.

    «Κάθε μέρα που οι απεργίες παρατείνονται, τόσο πιο σφίγγονται οι ισορροπίες και ως εκ τούτου η πιθανότητα μιας απότομης καθοδικής διόρθωσης στις ρωγμές μόλις μειωθεί η επιστροφή της προσφοράς», δήλωσε ο Wessels.

    Μείωση της παγκόσμιας ικανότητας διύλισης

    Ωστόσο, οι απεργίες στη Γαλλία αποτελούν απλώς  μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος παγκοσμίως, καθώς η παγκόσμια ικανότητα διύλισης μειώθηκε το 2020 και το 2021 κατά συνολικά 3,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας. Επιπλέον, σχεδιάζονται λίγες νέες εγκαταστάσεις λόγω των προσδοκιών ότι οι προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης θα περιορίσουν την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

    «Οποιαδήποτε απροσδόκητη, παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας του διυλιστηρίου θα μπορούσε να προκαλέσει υψηλές και ασταθείς τιμές», ανέφερε η IEF. Η Ευρώπη, η οποία εισάγει περίπου το ένα τρίτο της ζήτησης ντίζελ της, ήδη δυσκολευόταν με την προσφορά καθώς οι αγοραστές απέφευγαν τα καύσιμα από τον μεγάλο προμηθευτή της Ρωσίας ενόψει των κυρώσεων που απαγόρευαν τα προϊόντα πετρελαίου της χώρας από τον Φεβρουάριο.

    Η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε την Τρίτη ότι είναι έτοιμη να παρέμβει για να ξεφύγει από το αδιέξοδο, το οποίο έχει διαρκέσει για εβδομάδες. Η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ντίζελ στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, αντιπροσωπεύοντας το 31% σε σύνολο 2,9 εκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

    Αύξηση της πίεσης για τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πολιτική πίεση αυξάνεται για τα διυλιστήρια να αυξήσουν τα εγχώρια αποθέματα στα βορειοανατολικά, τα οποία βρίσκονται κοντά στα χαμηλά πολλών δεκαετιών, ενόψει του χειμώνα. Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης για το σπίτι αυξάνονται κατά 56% σε σχεδόν 5 δολάρια ανά γαλόνι από τα επίπεδα του Οκτωβρίου 2019, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών.

    Οι μεγαλύτεροι εμπορικοί όμιλοι πετρελαίου των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα προέτρεψαν τα ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν να σταματήσουν να εξετάζουν τον περιορισμό των εξαγωγών καυσίμων ως τρόπο μείωσης των τιμών καταναλωτή. Οι εξαγωγές καυσίμων απόσταξης των ΗΠΑ έφτασαν το ρεκόρ των 1,76 εκατομμυρίων βαρελιών τον Σεπτέμβριο, με περισσότερα από 633.000 βαρέλια ντίζελ να αποστέλλονται στη Βορειοδυτική Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Η ιδέα του περιορισμού των εξαγωγών καυσίμων των ΗΠΑ απορρίφθηκε σε μεγάλο βαθμό ως απίθανη από τη βιομηχανία πετρελαίου όταν πρωτοεμφανίστηκε πριν από μήνες, αλλά η τελευταία ώθηση αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει με περιορισμούς.

    Οι απεργίες έχουν επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Μια βασική διαφορά μεταξύ των ανταλλαγών πετρελαίου με βάση τη Σιγκαπούρη και των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο ICE υποχώρησε στα μείον 231,93 δολάρια ο τόνος μέχρι το κλείσιμο της Τρίτης, το μεγαλύτερο από τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Αυτή η εξάπλωση ενθαρρύνει τους εμπόρους να μεταφέρουν ντίζελ από την Ασία στην Ευρώπη.

    Διαβάστε επίσης

    Πλαφόν στο Φυσικό Αέριο: Τι συζητάει η σημερινή Σύνοδος υπουργών Ενέργειας

    Βουλγαρία: Mytilineos και ΔΕΠΑ Εμπορίας κέρδισαν διαγωνισμό προμήθειας LNG

    ΑΔΜΗΕ: «Πράσινη» 100% η παραγωγή ρεύματος για πρώτη φορά στην Ιστορία



    ΣΧΟΛΙΑ