• Business

    BofA: Οι επενδυτές συνεχίζουν να ψηφίζουν Ευρώπη – Γιατί βλέπουν νέα ανοδικά ρεκόρ

    Ελλάδα


    Σύμφωνα τη νέα μηνιαία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch (BofA), τα στόχαστρα των επενδυτών  δείχνουν προς τις μετοχές της ευρωζώνης και έχουν οδηγήσει τις θέσεις τους σε υψηλά δύο ετών και στο τρίτο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο, ενώ δυναμική κερδοφορία των εταιρειών σημαίνει και την συνέχιση του παγκόσμιου bull run των αγορών.

    Σύμφωνα με στοιχεία, οι fund managers εξακολούθησαν να αποστρέφονται των αμερικανικών μετοχών και να στρέφονται προς την Ευρώπη, παρά ταύτα παραμένουν bullish στις διεθνείς μετοχές γενικότερα, με πάνω από το 50% των ερωτηθέντων να αξιολογεί ότι η εταιρική κερδοφορία θα ανακάμψει στους επόμενους 12 μήνες.

    “Το επενδυτικό συναίσθημα είναι αισιόδοξο, αλλά ο παραλογισμός δεν είναι ακόμα ορατός παρά τα υψηλά επίπεδα των χρηματιστηριακών αγορών, τα ισχυρά παγκόσμια κέρδη και τα ευνοϊκά αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών”, αναφέρει η BofA.

    Παρόλο που η πλειοψηφία των ερωτηθέντων περιμένει το γνωστό ως σενάριο Goldilocks, με υψηλή ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό, η BofA ωστόσο φαίνεται θετικά προσκείμενη, προβλέποντας μεγαλύτερη ανοδική πορεία για τις διεθνείς μετοχές.

    Μια σειρά κορυφαίων χρηματιστηριακών δεικτών αποδίδουν υψηλά ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη MCSI Global, του S&P 500, του γερμανικού DAX και του FTSE 100 της Βρετανίας.

    Η έρευνα έδειξε ότι η αισιοδοξία για τις μετοχές της ευρωζώνης κάνει όλο και περισσότερα ανοδικά βήματα και τον Μάιο, με το 59% των funds να τηρεί στάση overweight, έναντι 48% τον Απρίλιο.

    Το ένα πέμπτο των funds πιστεύουν ότι οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών είναι πέραν του πραγματικού, ενώ αντίθετα, το 82% θεωρεί τις μετοχές των ΗΠΑ ακριβές, κοντά στο ποσοστό ρεκόρ του Απριλίου.

    Παρόλο που οι θέσεις underweight των funds στις ΗΠΑ μειώθηκαν κάπως στο 17% το Μάιο, η σχετική θέση σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν η χαμηλότερη από τον Νοέμβριο του 2007 στο -38%.

    Στο σύνολό τους, οι θέσεις σε μετοχές αυξήθηκαν τον Μάιο σε 45% overweight, ενώ τα funds κατέστειλαν τις underweight θέσεις του στα ομόλογα στο 57%.

    Όπως επισημαίνει η BofA, το περιθώριο υψηλότερων αποδόσεων στα risk assets συνεχίζει να υπάρχει, με βάση το μέσο όρο των θέσεων σε μετρητά της τάξης του 4,9%, ο οποίος είναι υπερβολικά υψηλός ούτως ώστε να σηματοδοτήσει τη “μεγάλη κορυφή” στις αγορές.

    Η κινεζική πιστωτική σύσφιξη αποτελεί τον πρώτο μεγαλύτερο φόβο των επενδυτών, με την διάλυση της Ε.Ε να έπεται αυτού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Attica Bank: Σε αναζήτηση ιδιώτη στρατηγικού επενδυτή για έως και το 30% των μετοχών της!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι τράπεζες ανοίγουν τα χαρτιά τους – Στην Βουλή την Τρίτη για όλα τα κρίσιμα θέματα



    ΣΧΟΛΙΑ