• Οικονομία

    Ψηφιακή σύνταξη: Άμεσα η εφαρμογή της – Ποιες αλλαγές έρχονται

    • NewsRoom

    Yπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης


    Άμεσα θα τεθεί σε εφαρμογή, όπως όλα δείχνουν, η έκδοση της ψηφιακής σύνταξης, μετά τη χθεσινή απόφαση που προέκυψε από τη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη μεταξύ των υπουργείων Εργασίας, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για επιτάχυνση της διαδικασίας.

    Η επιτάχυνση της έκδοσης ψηφιακής σύνταξης θα διευκολυνθεί από την εισαγωγή του αριθμού ΑΜΚΑ στη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών», το οποίο βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών και λαμβάνει δεδομένα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, τους δήμους, τα ληξιαρχεία και άλλα.

    Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό χθες, ο αριθμός ΑΜΚΑ κάθε πολίτη φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθεί από τη νέα κυβέρνηση για τη σύνδεση πολλών εργασιών, με στόχο την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Η υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ στα πιστοποιητικά και στις βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το «Μητρώο Πολιτών» θα περιληφθεί σε συγκεκριμένη διάταξη, που περιλαμβάνεται σε νέο νομοσχέδιο και θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Αναφορικά με την επίσπευση της ψηφιακής σύνταξης, στόχος του υπουργείου εργασίας είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου και, συγκεκριμένα, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, να μπορούν να λαμβάνουν εύκολα και γρήγορα τις απαραίτητες πληροφορίες, ψηφιοποιώντας όλα τα δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό, οι διαδικασίες θα γίνονται σχεδόν αυτοματοποιημένα, απαιτώντας ελάχιστο χρόνο, ώστε να είναι εφικτή η έκδοση της ψηφιακής σύνταξης.

    Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να αξιοποιήσει το πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για τη σταδιακή ψηφιοποίηση των συντάξεων. Ουσιαστικά, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, με το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», το οποίο συγκεντρώνει την ασφαλιστική ιστορία και την ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας, θα δημιουργηθεί ο ψηφιακός ατομικός λογαριασμός ασφάλισης, δηλαδή μία μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού», θα ψηφιοποιηθεί και θα μηχανογραφηθεί όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων, πραγματοποιώντας, έτσι, το πρώτο βήμα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό.

    Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, τα πρώτα αποτελέσματα του συγκεκριμένου εγχειρήματος θα φανούν μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας, είναι ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο, μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το 34,37% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, ενώ, έως την 1η Ιουνίου 2021, το ποσοστό των συντάξεων που θα εκδίδεται ψηφιακά, θα ανέρχεται περίπου στο 90%.



    ΣΧΟΛΙΑ