Κοινωνία

Σε όλα τα έγγραφα ο ΑΜΚΑ

  • Αργυρώ Μαυρούλη


Στην υποχρεωτική αναγραφεί του ΑΜΚΑ σε όλα τα έγγραφα που εκδίδουν τα ΚΕΠ προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών με διάταξη που θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Αυτό ανακοινώθηκε πριν από λίγο μετά την ολοκλήρωση ευρείας σύσκεψης στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών, με τη συμμετοχή των υπουργών με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και του  υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Στόχο της διυπουργικής σύσκεψης αποτελεί η διαδικασία επίσπευσης της έκδοσης και της καταβολής συντάξεων, επιδομάτων και παροχών προς τους δικαιούχους. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, με την αναγραφή του ΑΜΚΑ σε όλα τα έγγραφα γίνεται το πρώτο βήμα για την σταδιακή ψηφιοποίηση των συντάξεων.  Σημειώνεται ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία τα ΚΕΠ πραγματοποιούν 5 εκατ. πράξεις το χρόνο για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σήμερα αποφασίστηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων μέσω της εισαγωγής του αριθμού ΑΜΚΑ στην βάση δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών».

Το Μητρώο Πολιτών βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών και παίρνει δεδομένα από τα Κέντα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, δήμους, ληξιαρχεία.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν τα Πληροφοριακά Συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα, οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης να λαμβάνουν την πληροφορία και ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα προκειμένου να γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα και σε ελάχιστο χρόνο η έκδοση της ψηφιακής σύνταξης.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς ξεκινά ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του Υπουργείων, ώστε να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες τους προς τον πολίτη και να καλυτερεύσουν την δύσκολη καθημερινότητά του.ΣΧΟΛΙΑ