• Οικονομία

    Ψηφιακές πλατφόρμες: Τα κράτη – μέλη της ΕΕ συμφώνησαν τους κανόνες εργασίας

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ


    Σε συμφωνία σχετικά με τους κανόνες που πρέπει να διέπουν την εργασία σε ψηφιακές πλατφόρμες, κατέληξαν σήμερα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγοντας το δρόμο για ισχυρότερη προστασία για τα 28 εκατομμύρια άτομα σε όλο το μπλοκ που εργάζονται για εταιρείες όπως η Uber και η Deliveroo.

    Η πλειονότητα αυτών των εργαζομένων αντιμετωπίζονται επί του παρόντος ως αυτοαπασχολούμενοι, αλλά οι εταιρείες στις οποίες εργάζονται θα πρέπει σύμφωνα με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να τους ταξινομήσουν ως «μισθωτούς» αν πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

    • καθορίζουν το επίπεδο των αποδοχών ή καθιερώνουν ανώτατα όρια
    • περιορίζουν την ελευθερία όσον αφορά την αποδοχή ή άρνηση εκτέλεσης καθηκόντων
    • ορίζουν ειδικούς δεσμευτικούς κανόνες όσον αφορά την εμφάνιση, τη συμπεριφορά έναντι του αποδέκτη της υπηρεσίας ή την εκτέλεση της εργασίας

    Εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτές, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν κοινωνική ασφάλιση και άλλα επιδόματα, με αποτέλεσμα επιπλέον κόστος για τις εταιρείες.

    Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το Συμβούλιο των κρατών μελών της Ε.Ε. θα αρχίσει τώρα διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το τελικό κείμενο της οδηγίας.

    Διαβάστε επίσης: 

    Γιάννης Στουρνάρας: Στα 60 δισ. ευρώ η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα

    Διονύσης Γρηγοράτος (Nexi): 7 στους 10 χρήστες του διαδικτύου προτιμούν τις online αγορές

    «Εργάνη»: Ανοίγει το σύστημα για διορθώσεις

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ