• Οικονομία

    Προβληματισμός στο Eurogroup για τη μετάλλαξη Δέλτα – Σήμερα η απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Μπαίνει στα… βαθιά το πρώτο Eurogroup του 2022 – Πρεμιέρα για το σχεδιασμό των νέων δημοσιονομικών κανόνων και τα σενάρια για την Ελλάδα

    Eurogroup – Χρήστος Σταϊκούρας


    Την ανησυχία τους για τη μετάλλαξη Δέλτα που μπορεί να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα τις οικονομίες της Ευρωζώνης εξέφρασαν οι Υπουργοί Οικονομικών στο χθεσινό Eurogroup.

    Ένα 4ο κύμα θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά τις οικονομίες, οι οποίες δεν έχουν συνέλθει από τα πολύμηνα lockdown του προηγούμενου διαστήματος.

    Γι αυτό το λόγο το Eurogroup έδωσε και τυπικά το “πράσινο φως” για την περαιτέρω δημοσιονομική ευελιξία και το 2022, καθώς εκτιμάται πως καμία χώρα δεν θα έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν το τέλος του ερχόμενου έτους.

    Αυτό σημάνει πως η Ελλάδα θα έχει το χρόνο να καλύψει το χαμένο έδαφος της ύφεσης, εφόσον επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει, για ανάπτυξη 3,6% και 6% το 2022.

    Μάλιστα, τα κράτη μέλη κατέθεσαν τις σκέψεις τους για τον τρόπο που θα “χτίσουν” τον προϋπολογισμό του 2022, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να φέρνει και τη λίστα με τις νέες φοροελαφρύνσεις που προβλέπονται για το ερχόμενο έτος, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με παράλληλα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

    Επανήλθε ο “σκληρός” βορράς

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Δέλτα και το ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένα 4ο κύμα, έφερε ξανά στο προσκήνιο το χάσμα βορρά – νότου, καθώς χώρες όπως η Φινλανδία για τους δικούς της πολιτικούς λόγους, ζήτησε να μην υπάρξει ξανά η διαδικασία κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά κάθε χώρα ξεχωριστά να προσφεύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ESM για να λάβει την οικονομική στήριξη που απαιτείται.
    Σημειώνεται πως τα δάνεια από τον ESM φέρουν ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, ωστόσο συνοδεύονται από σκληρούς όρους. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που καμιά χώρα δεν έχει προσφύγει στα δάνεια του ESM, όσο και αν τα διαφήμιζε ο μηχανισμός στήριξης πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

    Πολιτική απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης

    Στο σημερινό Ecofin οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να δώσουν και πολιτικά, το “πράσινο φως” για τα σχέδια των κρατών μελών, αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, μεταξύ των οποίων αναμένεται να είναι και το ελληνικό.

    Στις Βρυξέλλες πέραν από τον Χρήστο Σταϊκούρα αναμένεται να βρεθεί και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος “τρέχει” το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Επόμενο βήμα είναι η εκταμίευση της προκαταβολής των κονδυλίων έως το τέλος του μήνα που μπορεί να αγγίξει τα 4 δις ευρώ, ενώ έως το τέλος του χρόνου θα φτάσουν επιπλέον 3 δις ευρώ από την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Ωστόσο, οι Έλληνες Υπουργοί αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι με τις… απορίες ορισμένων κρατών μελών, όπως η Γερμανία, για τον τρόπο που θα διοχετευθούν τα κονδύλια στην ελληνική αγορά.

    Μάλιστα, εκτιμάται πως θα ζητήσουν επιτακτικά διευκρινίσεις για την παροχή ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επιλέγουν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ούτως ή άλλως πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και θα κρατήσουν κλειστή την “κάνουλα” των δανείων για τις μικρομεσαίες.

    Άλλωστε, πριν από δύο εβδομάδες οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών ανέφεραν σε τηλεδιάσκεψη με τον Χρήστο Σταϊκούρα ότι απορρίπτονται 8 στις 10 αιτήσεις δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ από τις 840.000 επιχειρήσεις της χώρας, θετικό τραπεζικό προφίλ διαθέτουν σχεδόν οι 25.000.

    Διαβάστε επίσης

    Σταϊκούρας σε Eurogroup: Επόμενη πρόκληση η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης



    ΣΧΟΛΙΑ