Οικονομία

Πρόσθετη δημοσιονομική ευελιξία φέρνει το ενδεχόμενο νέου lockdown – Αυτά είναι τα τρία έργα που βάζει η κυβέρνηση για τα λεφτά από το Recovery Fund

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Θόδωρος Σκυλακάκης – Χρήστος Σταϊκούρας


Η αύξηση των κρουσμάτων σε πάνω από χίλια ημερησίως μέσα σε μία εβδομάδα και ο κίνδυνος να διπλασιαστούν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο προκαλούν συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο και, βεβαίως, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σχεδόν ένα μήνα μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, στο οποίο προβλέπεται ύφεση 8,2% για φέτος, το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην οικονομία αναθεωρεί μοιραία τους αρχικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης. Όπως αναφέρει κορυφαία πηγή στο οικονομικό επιτελείο, «δεν συμβαίνει κάτι που αφορά εμάς. Αφορά όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Όποιες αποφάσεις ληφθούν, όπως συνέβη το καλοκαίρι με την δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, το ίδιο θα συμβεί και τώρα».

Το θέμα της ευρωπαϊκής παρέμβασης ετέθη εκ νέου από το mononews.gr στο οικονομικό επιτελείο. Μετά το γενικό lockdown ενός μηνός που αποφάσισε η Γαλλία και τον περιορισμό της κυκλοφορίας στη Γερμανία, θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο στους ευρωπαϊκούς κύκλους ότι θα πιεστούν περισσότερο οι οικονομίες.

Πηγές πολύ κοντά στον υπουργό Οικονομικών σχολίασαν ότι «είναι νωρίς ακόμα». Ταυτόχρονα, άλλα κορυφαία στελέχη στην οδό Νίκης και την οδό Πανεπιστημίου, τόνιζαν στο mononews.gr ότι «μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Ευρώπη θα δώσει περισσότερη ευελιξία στα κράτη μέλη». Που σημαίνει, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ότι αν συνεχιστεί η επέλαση της πανδημίας σε βαθμό που οι χώρες της Ευρωζώνης περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα η μία μετά την άλλη, οι στόχοι για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς δεν θα έχουν καμία ισχύ.

Σε ό,τι μας αφορά, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% έχει ακυρωθεί στην πράξη από τον περασμένο Ιούνιο. Η επόμενη συζήτηση για ευελιξία στην δημοσιονομική κατάσταση της κάθε χώρας και της Ελλάδας πρόκειται να ληφθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές τον ερχόμενο Μάρτιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, η μη δέσμευση της χώρας μας για χαλαρούς όρους άσκησης της οικονομικής πολιτικής, μέχρις ότου συνέλθει η οικονομία από το σοκ της πανδημίας κι έπειτα από τα προηγούμενα δέκα χρόνια των μνημονίων, ενδεχομένως να χρειαστεί και το 2022. Δηλαδή δεν θα γίνει καμία συζήτηση όχι για το στόχο του πλεονάσματος 3,5%, αλλά ούτε καν για 1,8% και 2% που συζητείται παρασκηνιακά στις Βρυξέλλες ότι επιθυμεί η ελληνική πλευρά.

Προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο εργάζεται πυρετωδώς για το draft που θα αποστείλει στις Βρυξέλλες μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου για τα έργα και τις δράσεις που ετοιμάζει να συμπεριλάβει στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αλλά πριν από αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να έχει παρουσιαστεί αναλυτικά και στην λεπτομέρειά του το σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη, μία γεύση του οποίου πήρε η κυβέρνηση το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μερικές από τις συγκεκριμένες δράσεις που πρόκειται να συμπεριλάβει το υπουργείο Οικονομικών στο  draft που θα αποστείλει στις Βρυξέλλες είναι:

1) Ένα ακόμα εξοικονομώ κατ’ οίκον που θα τρέξει από την αρχή  του 2021, πιο ελκυστικό που θα αφορά σε μαζικό αριθμό ενδιαφερόμενων.

2) Οικιστικές αναπλάσεις με  business χρώμα, όπως η αντίστοιχη που έγινε στον Πειραιά, στον Άγιο Διονύσιο, εκεί που βρίσκεται το παλαιό εργοστάσιο της Παπαστράτος.

3)  Έξυπνοι μετρητές στην ύδρευση και στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Στην πράξη, αυτές είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που θα αναφέρονται λεπτομερώς στο draft.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ