• Οικονομία

  Προσωρινή εθνική σύνταξη: 12.374 αιτήσεις για προκαταβολή σύνταξης μέσα σε 48 ώρες

  WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  συνταξιουχοι


  Μέσα σε 48 ώρες υποβλήθηκαν 12.374 αιτήσεις για προκαταβολή σύνταξης στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα στο efka.gov.gr, σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews.

  Η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις μέχρι τις 31 Μαρτίου από όσους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.

  Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης κάλεσε τους ασφαλισμένους να υποβάλλουν έως το τέλος του μήνα, προκειμένου να λάβουν τα χρήματα τους πριν το Πάσχα, με την καταβολή των συντάξεων Μαίου.

  Οι συνταξιούχοι που περιμένουν την απονομή της σύνταξης τους ακόμη και πάνω από πέντε χρόνια, πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν ως έναντι το ποσό της εθνικής σύνταξης που δικαιούνται.

  Το ποσό της προσωρινής εθνικής σύνταξης θα καταβάλλεται τον επόμενο μήνα σε όσους από τώρα και στο εξής υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθεί η έκδοση της προσωρινής και τέλος της οριστικής σύνταξης.

  Στην νέα πλατφόρμα οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για την χορήγηση της προκαταβολής. Επειδή η αίτηση θα είναι και υπεύθυνη δήλωση, θα αρκεί για την πληρωμή προκαταβολής και αναδρομικών.

  Οι ασφαλισμένοι που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου και δεν έχουν πληρωθεί ακόμη θα πρέπει να υποβάλλουν ειδική αίτηση χορήγησης της προκαταβολής, σε ειδική πλατφόρμα.

  Οι εν αναμονή συνταξιούχοι μπαίνουν στην διεύθυνση https://www.efka.gov.gr/el/elektronike-aitese-prokataboles-syntaxes

  και συμπληρώνουν τους κωδικούς TAXIS και τον ΑΜΚΑ. Στην συνέχεια υποβάλλουν την σχετική αίτηση.

  Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για την συνδρομή όλων των προϋποθέσεων και περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

  – τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης συνταξιοδότησης.

  – ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και IBAN του αιτούντος

  – ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θανόντος, όπου απαιτείται (εφόσον πρόκειται για σύνταξη χηρείας)

  Οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

  Για παράδειγμα, αν κάποιος ασφαλισμένος έχει υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον Φεβρουάριο του 2020 και άρα η αίτησή του εκκρεμεί δυο χρόνια, θα λάβει αναδρομικά 4.608 ευρώ και θα λαμβάνει 384 ευρώ (αν αυτό είναι το ποσό που δικαιούται) το μήνα μέχρι την έκδοση της κανονικής προσωρινής εφόσον το έχει ζητήσει ή την έκδοση της οριστικής του σύνταξης.

  Τα πρόσωπα που υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, δικαιούνται ποσό προκαταβολής ως εξής:

  – 384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης

  – 360 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή και χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον πληρούν τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.

  – 384 ευρώ όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας εφόσον πληρούν τις κατά περίπτωση οριζόμενες ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν εν ισχύ γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕΠΑ, που πιστοποιεί το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας, όπως αυτό ορίζεται για κάθε περίπτωση δικαιούχου.

  – 384 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης. Για την καταβολή του ανωτέρω ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση τόσο των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του θανόντος ασφαλισμένου όσο και των λοιπών προϋποθέσεων που απαιτούνται

  – 384 ευρώ επιπλέον για τους λοιπούς δικαιούχους, επιμεριζόμενο ισομερώς μεταξύ τους. Για την καταβολή του ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται για τον κατά περίπτωση δικαιούχο.

  Προσμετράται ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί διαδοχικά σε οποιαδήποτε φορέα ασφάλισης ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ, ενώ δεν εξετάζονται οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης (ελάχιστος χρόνος ασφάλισης στον τελευταίο φορέα κλπ).

  Διαβάστε ακόμη:

  Περισσότερες από 8.000 αιτήσεις για προσωρινή σύνταξη το πρώτο 24ωρο

  Συντάξεις: Ξεκινούν οι αιτήσεις για την προκαταβολή τουλάχιστον 70.000 κύριων συντάξεων – Πριν το Πάσχα η πληρωμή

  Εργασία την Καθαρά Δευτέρα: Πώς θα πληρωθούν όσοι εργαστούν

  Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση  ΣΧΟΛΙΑ