• Οικονομία

    Περισσότερες από 8.000 αιτήσεις για προσωρινή σύνταξη το πρώτο 24ωρο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Ξεπέρασαν τις 8.100 οι αιτήσεις για την προκαταβολή της σύνταξής κατά την διάρκεια του πρώτου 24ωρου λειτουργίας της πλατφόρμας στο efka.gov.gr, σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews.

    Περισσότεροι από 100.000 συνταξιούχοι βρίσκονται σε αναμονή έως και πέντε χρόνια για να λάβουν την κύρια σύνταξή τους, μπορούν πλέον να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν έναντι του ποσού που δικαιούται ίσο με την προσωρινή εθνική σύνταξη από 360 έως 384 ευρώ.

    Το έναντι της σύνταξης τους θα λαμβάνουν και όσοι ασφαλισμένοι υποβάλλουν από σήμερα και το εξής αίτηση συνταξιοδότησης και στην συνέχεια θα ακολουθεί η έκδοση της προσωρινής και τέλος θα εκδίδεται η οριστική σύνταξη. Η νέα ρύθμιση αποσκοπεί στο να μη μείνει κανείς χωρίς κάποιας μορφής σύνταξη με το που κάνει την αίτηση, και κυρίως στο να επιταχυνθεί η απονομή της οριστικής σύνταξης.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την πλευρά του e-ΕΦΚΑ οι πρώτες προκαταβολές της σύνταξης που κυμαίνονται από 360 έως 384 ευρώ το μήνα θα καταβληθούν με τις συντάξεις Μαΐου, τέλη Απριλίου. Υπολογίζεται ότι αρχικά οι δικαιούχοι θα φτάσουν τις 70.000.

    Στην νέα πλατφόρμα οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που περιμένουν έως και 5 χρόνια την έκδοση της σύνταξής τους, θα υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για την χορήγηση της προκαταβολής. Επειδή η αίτηση θα είναι και υπεύθυνη δήλωση, θα αρκεί για την πληρωμή προκαταβολής και αναδρομικών.

    Οι ασφαλισμένοι που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μέχρι την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου, δηλαδή μέχρι 19 Φεβρουαρίου 2021, (εκκρεμείς συντάξεις), θα πρέπει να υποβάλλουν ειδική αίτηση χορήγησης της προκαταβολής, σε ειδική πλατφόρμα.

    Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για την συνδρομή όλων των προϋποθέσεων και περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

    – τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης συνταξιοδότησης.
    – ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και IBAN του αιτούντος
    – ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θανόντος, όπου απαιτείται (εφόσον πρόκειται για σύνταξη χηρείας)

    Οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

    Ωστόσο, δεν χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση καθώς δεν θα πάρουν προκαταβολή της σύνταξής ή προσωρινή εθνική σύνταξη:

    – όταν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές, το ποσό των οποίων υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις ανώτατα όρια. Ειδικότερα, οι αυτοαπασχολούμενοι ασφαλισμένοι στο τ. ΕΤΑΑ γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη αν χρωστούν πάνω από 15.000 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ δεν συνταξιοδοτούνται αν οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ, ενώ οι αγρότες του πρ. ΟΓΑ πρέπει να χρωστούν κάτω από 4.000 ευρώ για να λάβουν σύνταξη.

    – όταν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ οποιασδήποτε κατηγορίας ή

    – όταν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.

    Επίσης, εξαιρούνται τα πρόσωπα που δικαιούνται ή λαμβάνουν προκαταβολή σύνταξης κατά το άρθρο 57Α του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων.

    Τα ποσά

    Τα πρόσωπα που υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, δικαιούνται ποσό προκαταβολής ως εξής:

    – 384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης ή το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης

    – 360 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή και χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον πληρούν τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέων κύριας ασφάλισης.

    – 384 ευρώ όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας εφόσον πληρούν τις κατά περίπτωση οριζόμενες ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν εν ισχύ γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕΠΑ, που πιστοποιεί το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αναπηρίας, όπως αυτό ορίζεται για κάθε περίπτωση δικαιούχου.

    – 384 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης. Για την καταβολή του ανωτέρω ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση τόσο των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης του θανόντος ασφαλισμένου όσο και των λοιπών προϋποθέσεων που απαιτούνται

    – 384 ευρώ επιπλέον για τους λοιπούς δικαιούχους, επιμεριζόμενο ισομερώς μεταξύ τους.

    Για την καταβολή του ποσού εξετάζεται η συμπλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται για τον κατά περίπτωση δικαιούχο. Προσμετράται ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί διαδοχικά σε οποιαδήποτε φορέα ασφάλισης ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ, ενώ δεν εξετάζονται οι διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης (ελάχιστος χρόνος ασφάλισης στον τελευταίο φορέα κλπ).

    Διαβάστε ακόμη:

    Συντάξεις: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το έναντι σύνταξης – Βήμα βήμα η διαδικασία

    Χατζηδάκης: Εντός διμήνου η προκαταβολή της σύνταξης

    Βρούτσης για προκαταβολή συντάξεων: Στο 80% για μισθωτούς και στο 70% για ελεύθερους επαγγελματίες

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ