• Οικονομία

    Πρόσω ολοταχώς για την πρόωρη αποπληρωμή των 5,3 δισ. – Στενά τα περιθώρια για νέα έκδοση

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Η ολοκλήρωση της πρόωρης αποπληρωμής των 5,3 δισ. ευρώ από τα πρώτα δάνεια των Μνημονίων, ει δυνατόν εντός Δεκεμβρίου, η κατάρτιση του ετήσιου δανειακού προγράμματος για το 2024 που επίσης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Δεκέμβριο είναι οι δύο βασικές επιδιώξεις του υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά στην διαχείριση του δημοσίου χρέους.

    Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις στελεχών του υπΟικ είναι αρκετά περιορισμένα τα περιθώρια για μια νέα ομολογιακή έκδοση φέτος ειδικά ενόψει της νέας αξιολόγησης από την Fitch Ratings που αναμένεται την 1η Δεκεμβρίου που έχει κρισιμότητα με δεδομένο πως εάν μας δώσει την επενδυτική βαθμίδα θα ξεκλειδώσει την «πρόσβαση» σε μια ισχυρότερη, ποιοτικά και ποσοτικά, δεξαμενή κεφαλαίων. Όπως άλλωστε μεταδίδουν οι ίδιες πηγές το Δημόσιο έχει ήδη καλύψει τις φετινές του δανειακές ανάγκες και δεν φαίνεται να προκύπτουν έκτακτες απαιτήσεις που θα προκαλούσαν πιέσεις για πρόσθετο δανεισμό μέχρι το τέλος του έτους.

    Πλέον η μεγάλη προσοχή εστιάζεται στην ολοκλήρωση του μεγάλου project της πρόωρης αποπληρωμής των 5,3 δισ. ευρώ καθώς εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους Ευρωπαίους θα πρόκειται για μια μεγάλη, κυρίως, συμβολική κίνηση η οποία θα ανεβάσει τις μετοχές της Ελλάδας στα ραντάρ των επενδυτών, ενισχύοντας την αξιοπιστία της χώρας. Θα πρόκειται πρακτικά για έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία οι οποίες ξεκίνησαν τον Αύγουστο, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Scope, και συνεχίστηκαν με το σερί των αναβαθμίσεων από DBRS και Standard & Poor’s.

    Οι θετικές εξελίξεις λειτουργούν εν μέρει ως ανάχωμα στις πιέσεις που μοιραία ασκούνται στις αγορές λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών αλλά και των επιπτώσεων από το παρατεταμένα υψηλό κόστος δανεισμού στην αναπτυξιακή δυναμική των μεγάλων δυτικών οικονομιών. Όπως μάλιστα σχολιάζουν πηγές στην αγορά εάν δεν είχαμε φροντίσει να εξασφαλίσουμε αυτό σερί των θετικών ειδήσεων οι πιέσεις μοιραία θα ήταν ισχυρότερες σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία.

    Η χώρα παρά την πρόοδο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει (πρωτίστως μια μεγάλη δεξαμενή πόρων από τα κοινοτικά ταμεία και δέσμευση για μεταρρυθμίσεις) απέχει ακόμη αρκετά από μια ιδανική ροή επενδύσεων ενώ έχει ένα ακόμη υψηλό χρέος και ένα διευρυμένο έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών. Έχει καταφέρει όμως, όχι αδίκως, να εδραιώσει στις αγορές την πεποίθηση πως ότι λέει το κάνει, βρίσκεται σε μια ανοδική τροχιά τόσο ως προς την δυναμική της ανάπτυξης που εξακολουθεί να υπεραποδίδει όσο και ως προς την προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που λιμνάζουν χρόνια. Η ανοδική αυτή δυναμική αποτυπώνεται σε σειρά εκθέσεων με πλέον πρόσφατη την έκθεση που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Societe Generale εκτιμώντας πως οι αξιολογήσεις της Ελλάδας θα βελτιωθούν και σύντομα θα συγκλίνουν με εκείνες της Ιταλίας, που σε αυτή την φάση πλέον είναι ο πραγματικός δημοσιονομικός «ελέφαντας» στο δωμάτιο της ευρωζώνης.

    Βασικό πλεονέκτημα μέχρι στιγμής τουλάχιστον είναι πως η χώρα επιδεικνύει συνέπεια ενώ έχει έναν καθαρό ορίζοντα προβλεψιμότητας όσον αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους και στις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στο ετήσιο δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου που θα δημοσιοποιηθεί τον Δεκέμβριο και εκτιμάται πως θα αφορά σε ετήσιο δανεισμό της τάξης των 6 – 7 δισ. ευρώ.

    Έσοδα ίσως προκύψουν και από την έκδοση πράσινου ομολόγου εντός της επόμενης χρονιάς εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. η Fitch έχει την 1 Δεκεμβρίου επίσημη αξιολόγηση για τη ν Ελλάδα), το οποίο θα δώσει πρόσβαση στα ελληνικά ομόλογα για τους περισσότερους δείκτες κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ και τα αμοιβαία κεφάλαια που παρακολουθούν αυτούς τους δείκτες. Εν τω μεταξύ την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Δημοσίου ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Société Générale: Η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα και σύντομα θα φτάσει την Ιταλία

    Γιατί η αγορά δεν «κεφαλαιοποιεί» τις τρεις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας

    Χρυσές λίρες: Πόσες πούλησαν οι Ελληνες το 9μηνο του 2023 – Χαμός με το ρεκόρ στην τιμή



    ΣΧΟΛΙΑ