• Οικονομία

    Γιατί η αγορά δεν «κεφαλαιοποιεί» τις τρεις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Οικονομικών


    Τρεις αναβαθμίσεις μετά, η Scope το Αύγουστο, η DBRS τον Σεπτέμβριο και η πολυπόθητη Standard & Poor’s πριν λίγες μέρες, σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των αγορών, αντισταθμίζουν εν μέρει μόνο τις ισχυρές πιέσεις στην αγορά υπό το βάρος των δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων, της ανησυχίας για την κατάσταση στην Ιταλία αλλά και την αναμενόμενη ανακατάταξη κεφαλαίων που ακολουθεί την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα.

    Επόμενος σταθμός για τις αγορές η κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2024 όπου θα γίνει η επικαιροποίηση των υποθέσεων για ανάπτυξη, πληθωρισμό, πλεόνασμα ενσωματώνοντας και τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων καθώς και η αξιολόγηση από τον διεθνή οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

    Οι αιτίες για τις πιέσεις στην αγορά είναι πολλές ειδικά την ώρα που το θερμόμετρο κτυπά κόκκινο για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τον εντεινόμενο προβληματισμό για τις επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος από μια παρατεταμένη κρίση ή ακόμη χειρότερα από το απευκταίο σενάριο διασποράς της σύρραξης.

    Το δύσκολο αυτό σκηνικό υπογραμμίζει τα μηδενικά περιθώρια που έχει η Ελλάδα.

    Αν με τρεις αναβαθμίσεις και θετικές ειδήσεις για την ελληνική αγορά οι πιέσεις είναι τέτοιες τι θα συνέβαινε εάν η χώρα δεν είχε κάνει deliver, μέχρι κεραίας σε όσα είχε «υποσχεθεί» στις αγορές;

    Η απάντηση είναι προφανής.

    Όπως επίσης προφανές είναι πως η διαδικασία της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και της ενδυνάμωσης της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία η οποία ένα και μόνο πράγμα απαιτεί με βεβαιότητα: Ταχύτητα προκειμένου η χώρα να ανέβει υψηλότερα στις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων και να θωρακιστεί περαιτέρω το ελληνικό χρέος απέναντι στις διακυμάνσεις των αγορών.

    Αυτό καθιστά επιβεβλημένη την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch Rating που επικαιροποιεί την αξιολόγηση του την 1η Δεκεμβρίου.

    Θα πρόκειται για τον δεύτερο εκ των BIG3 (Moody’s, S&P, Fitch) που θα δώσουν την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική αγορά, ανοίγοντας τον δρόμο για να μπει κανονικά Ελλάδα στο ραντάρ πιο αναβαθμισμένων επενδυτών διευρύνοντας τις επιλογές δανεισμού και άντλησης κεφαλαίων για το ελληνικό Δημόσιο και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

    Σημειώνεται πως από τις δύο αναβαθμίσεις των big3 εκτιμάται πως μπορεί να δημιουργηθεί επιπλέον ζήτηση 6-7 δισ για ελληνικα ομόλογα ενισχύοντας την δυναμική υλοποίησης του δανειακού προγράμματος του 2024.

    Χθες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κινούνταν μεταξύ 4,1% – 4,3% πολύ κοντά στο ισπανικό (3,9% – 4,05%) και σταθερά σε απόσταση ασφαλείας από την Ιταλία (πέριξ του 5%) με το ιταλικό spread έναντι του γερμανικού Bund σχεδόν στις 200 μονάδες βάσης έναντι των σχεδόν 130 που είναι το ελληνικό.

    Διαβάστε επίσης

    Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της S&P – Τα 8 δυνατά σημεία της οικονομίας, οι προσδοκίες και οι προκλήσεις 

    Tι σημαίνει η αναβάθμιση της S&P για οικονομία – αγορές – Ερωτήσεις και απαντήσεις για την επόμενη ημέρα

    Τα 3 κρίσιμα roadshows και γιατί τα μεγάλα χρηματοοικονομικά «σαλόνια» φλερτάρουν με το ελληνικό story



    ΣΧΟΛΙΑ