• Οικονομία

    Χρυσές λίρες: Πόσες πούλησαν οι Ελληνες το 9μηνο του 2023 – Χαμός με το ρεκόρ στην τιμή

    • NewsRoom
    Χρυσές Λίρες


    Τις χρυσές λίρες στα… σεντούκια και κάτω από τα στρώματα τις θυμόμαστε; Ή ακόμη και τις λίρες που δίνουν ακόμη και σήμερα ως δώρο στα ζευγάρια που παντρεύονται.

    Οι Ελληνες έχουν διαχρονική σχέση με τη χρυσή λίρα, ακόμη και αν είναι… κάλπικη, όπως στην ομώνυμη ιστορική ελληνική ταινία «Κάλπικη λίρα», όπου γίνονται τόσο όμορφα και άσχημα πράγματα για μια λίρα.

    Σίγουρα θα θυμάστε τον «γέρο – Λαδά» στο έργο του Καζαντζάκη «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», που τον ενσάρκωσε τόσο εκπληκτικά στην τηλεόραση ο Δήμος Σταρένιος. Ισως να θυμάστε και την σκηνή όπου για να του κλέψουν τις χρυσές λίρες μέσα από το σπίτι του, όπου βρίσκονται στο πάτωμα, στα ράφια, παντού, κάποιοι βάζουν κερί στα παπούτσια τους για να κολλήσουν οι λίρες.

    Αυτές και άλλες εικόνες μιας άλλης εποχής έχουν να διηγηθούν όλοι οι Ελληνες που έβλεπαν πάντα αυτό το μικρό νόμισμα σαν κάτι εξωπραγματικό, ως ένδειξη πλούτου ή ως ασφάλεια για τις αποταμιεύσεις τους.

    Αυτή η χρυσή λίρα πλέον έχει φτάσει σε ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών για τη χώρα μας – πλην βεβαίως της περιόδου της Κατοχής με το κατοχικό χρήμα- Με βάση της Τράπεζα της Ελλάδος η χρυσή λίρα πωλείται πλέον 516,33 ευρώ ενώ για την αγορά προσφέρονται 428,49 ευρώ.

    Λίγο ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία και η ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία, λίγο η μεγάλη άνοδος του χρυσού παγκοσμίως, και η ζήτηση στη χώρα μας ανεβαίνει συνεχώς.

    Την Πέμπτη το βράδυ ο χρυσός έκανε πράξεις στα 1.985 δολάρια ανα ουγγιά των 31 γραμμαρίων, που βάσει της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας ισοδυναμούσαν με 1.879, 38.

    Για να αντιληφθεί κανείς τη μεγάλη άνοδο των τελευταίων εβδομάδων, με βάση τα στατιστικά της ΤτΕ, στις 31 Αυγούστου 2023, πριν από περίπου 2 μήνες δηλαδή, η πώληση της χρυσής λίρας έφτανε τα 487 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 30 ευρώ περίπου αυτό το διάστημα.

     

    Οι τιμές της λίρας
    Οι τιμές της λίρας

     

     

    Αναφορικά με τις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών που είναι καταγεγραμμένες στα γκισέ της ΤτΕ (διότι υπάρχουν πολλές άλλες σε διάφορα ανταλλακτήρια που δεν δηλώνονται), παρατηρεί κανείς μια γεωμετρική άνοδο.

    Οι Ελληνες βλέπουν ότι η τιμή της λίρας αυξάνεται συνεχώς και πολλοί σπεύδουν να πουλήσουν προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το α’ τρίμηνο 2023 οι Ελληνες πούλησαν 3.719 χρυσές λίρες, το β’ τρίμηνο 3.202 και το γ’ τρίμηνο, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι πούλησαν 1.541 λίρες. Συνολικά ρευστοποιήθηκαν στο εννιάμηνο 8.462 χρυσές λίρες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν πουληθεί 8.697 λίρες.

    Οσον αφορά τις πωλήσεις, αυτές διαμορφώθηκαν από τις αρχές του έτους σε 29.389 χρυσές λίρες, λιγότερες πάντως από πέρυσι όπου συνολικά διατέθηκαν 52.241 λίρες, νούμερο που δύσκολα θα πιαστεί φέτος.

    Όπως παρατηρεί κανείς από τα στατιστικά, σε περιόδους μεγάλων κρίσεων και φόβων για την οικονομία οι Ελληνες στρέφονται στις λίρες. Ή και ρευστοποιούν για να τα βγάλουν πέρα.

    Το 2011 οι ρευστοποιήσεις λιρών έφτασαν τις 146.867 ενώ οι αγορές τις 122.686.

    Το 2013 αντίστοιχα ήταν 61.019 και 105.263 ενώ το 2014 ήταν 29.023 και 109.563.

     

     

     

     

    Συμβουλές από την ΤτΕ

    Οι συναλλαγές αγοράς και πώλησης χρυσών λιρών πραγματοποιούνται:

    – στο Κεντρικό Κατάστημα, Σταδίου 14, Αθήνα, πραγματοποιούνται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, στο τηλέφωνο 210 3202788.

    – στο Κατάστημα Θεσσαλονίκης, Τσιμισκή 4, από αρχές Ιουνίου 2023,  κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στα τηλέφωνα 2310 591157 -158.

     Για οποιαδήποτε συναλλαγή, ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται η επίδειξη α) του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και β) πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου (π.χ. εκκαθαριστικού εφορίας) ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του πελάτη.

    Στις συναλλαγές πώλησης χρυσών λιρών Αγγλίας από την Τράπεζα της Ελλάδος εισπράττεται προμήθεια 5‰ με ελάχιστο τα 3 ευρώ.

    • Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ποσού της προμήθειας, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου.
    • Σε περίπτωση συναλλαγής έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένης της προμήθειας με τραπεζική επιταγή, το ποσό της επιταγής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.500 ευρώ (το υπόλοιπο καταβάλλεται τοις μετρητοίς).
    • Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο με τραπεζική επιταγή εις διαταγήν του πελάτη.
    • Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, απαιτούνται επιπλέον:
    1. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.
    2. Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).
    3. Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης).
    4. Ισχύουσα άδεια παραμονής προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ).
    5. Τηλέφωνο επικοινωνίας

    Τα πιο πάνω έγγραφα προσκομίζονται στο πρωτότυπο, όπως επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την πρόληψη της νομιμοποίησης ​​εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

    Πληροφορίες για όσους επιθυμούν να πωλήσουν χρυσές λίρες Αγγλίας στην Τράπεζα της Ελλάδος

    Για οποιαδήποτε συναλλαγή, ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται η επίδειξη α) του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και β) πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου (π.χ. εκκαθαριστικού εφορίας) ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του πελάτη.

    • Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου.
    • Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και το αντίτιμο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη (απαιτείται βιβλιάριο και IBAN).
    • Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, απαιτούνται επιπλέον, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο:
    1. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.
    2. Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας, ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).
    3. Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης).
    4. Ισχύουσα άδεια παραμονής προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ).
    5. Τηλέφωνο επικοινωνίας.

    Τα πιο πάνω έγγραφα προσκομίζονται στο πρωτότυπο, όπως επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

     

    Διαβάστε επίσης:

     

    Χρυσές λίρες:  Αύξηση 15,6% στις αγορές και μείωση 32,9% στις πωλήσεις το πρώτο εφετινό εξάμηνο

    Δεν συγκινεί πια ο χρυσός – Αρνητικά ρεκόρ 8 και 3 ετών στις πωλήσεις και τις αγορές χρυσών λιρών



    ΣΧΟΛΙΑ